Karmelizowana brukselka zaskoczy cię smakiem. Łatwy przepis na pyszną przekąskę

karmelizowana bruselka
Autor: Shutterstock Karmelizowana brukselka zaskakuje słodko-ostrym smakiem.
łatwy
30 min
4

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Przepis na karmelizowaną brukselkę sprawi, że zapomnicie o jej smutnej wersji z czasów dzieciństwa, kiedy smętnie pływała w zupie jarzynowej. Mała kapusta przyrządzona według tej receptury ma słodko-ostry smak z lekką orzechową nutą. Swoją oryginalność danie zawdzięcza odpowiednio dobranym przyprawom.

Przepis na karmelizowaną brukselkę

  • Łatwy przepis składający się z kilku kroków to jedna z zalet tego dania.
  • Brukselkę robi się szybko. Wystarczy wymieszać składniki sosu i podgotować małe kapusty. Następnie na patelni smaży się brukselkę z sosem, aż nabierze ciemnego brązowego koloru.
  • Na liście składników znajduje się brukselska oraz przyprawy, które nadają wyjątkowego smaku.
  • Karmelizowaną brukselkę można upiec w piekarniku. Podgotowaną brukselkę należy przełożyć do formy do zapiekania, wlać sos, wymieszać i piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni C przez 30 minut.
  • Gotując brukselkę w wodzie, warto dodać jedną łyżeczkę cukru i jedną łyżkę mleka, aby pozbyć się nieprzyjemnego zapachu.
  • Gotowe danie można posypać starym parmezanem, pestkami granatu lub krążkami cebuli. Sprawdzą się też posiekane orzechy i sezam.

Kiedy podawać karmelizowaną brukselkę?

Przyrządzona według tego przepisu mała belgijska kapusta sprawdzi się o każdej porze roku. Zaletą potrawy jest to, że świetnie smakuje na ciepło i na zimno. To pomysł na pyszną przekąskę w ciągu dnia i na imprezę. Pysznie smakuje w roli dodatku do dania głównego z mięsem lub wegetariańskiego. Sprawdzi się na roślinną kolację. Wystarczy podać do niej chrupiące tosty lub grzanki.

SKŁADNIKI

  • 500 g brukselki
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka glazury balsamicznej
  • 1/2 łyżki miodu
  • 1/2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka płatków chili

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miseczki wlać sos sojowy, glazurę balsamiczną, miód, olej sezamowy i sok z cytryny. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz płatki chili i wymieszać.
  • Brukselkę obrać z brzydkich zewnętrznych liści i gotować na parze lub w wodzie około 3 minut. Odcedzić i opłukać zimną wodą. Pokroić na połówki.
  • Na patelni roztopić z masło z oliwą z oliwek. Dodać brukselkę i smażyć na dużym ogniu, aż zacznie się rumienić. Wlać sos i smażyć, aż brukselka skarmelizuje się i stanie się ciemnobrązowa. Od czasu do czasu wymieszać.
  • Podawać na ciepło lub zimno posypaną sezamem, orzechami lub ziołami.
Brukselka: dlaczego warto ją jeść?
Anna Szulc-Górska
więcej