Karmelizowana brukselka zaskoczy cię smakiem. Łatwy przepis na pyszną przekąskę
2023-02-22
łatwy
30 min
4
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Przepis na karmelizowaną brukselkę sprawi, że zapomnicie o jej smutnej wersji z czasów dzieciństwa, kiedy smętnie pływała w zupie jarzynowej. Mała kapusta przyrządzona według tej receptury ma słodko-ostry smak z lekką orzechową nutą. Swoją oryginalność danie zawdzięcza odpowiednio dobranym przyprawom.
Przepis na karmelizowaną brukselkę
- Łatwy przepis składający się z kilku kroków to jedna z zalet tego dania.
- Brukselkę robi się szybko. Wystarczy wymieszać składniki sosu i podgotować małe kapusty. Następnie na patelni smaży się brukselkę z sosem, aż nabierze ciemnego brązowego koloru.
- Na liście składników znajduje się brukselska oraz przyprawy, które nadają wyjątkowego smaku.
- Karmelizowaną brukselkę można upiec w piekarniku. Podgotowaną brukselkę należy przełożyć do formy do zapiekania, wlać sos, wymieszać i piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni C przez 30 minut.
- Gotując brukselkę w wodzie, warto dodać jedną łyżeczkę cukru i jedną łyżkę mleka, aby pozbyć się nieprzyjemnego zapachu.
- Gotowe danie można posypać starym parmezanem, pestkami granatu lub krążkami cebuli. Sprawdzą się też posiekane orzechy i sezam.
Kiedy podawać karmelizowaną brukselkę?
Przyrządzona według tego przepisu mała belgijska kapusta sprawdzi się o każdej porze roku. Zaletą potrawy jest to, że świetnie smakuje na ciepło i na zimno. To pomysł na pyszną przekąskę w ciągu dnia i na imprezę. Pysznie smakuje w roli dodatku do dania głównego z mięsem lub wegetariańskiego. Sprawdzi się na roślinną kolację. Wystarczy podać do niej chrupiące tosty lub grzanki.
SKŁADNIKI
- 500 g brukselki
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka glazury balsamicznej
- 1/2 łyżki miodu
- 1/2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka płatków chili
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miseczki wlać sos sojowy, glazurę balsamiczną, miód, olej sezamowy i sok z cytryny. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz płatki chili i wymieszać.
- Brukselkę obrać z brzydkich zewnętrznych liści i gotować na parze lub w wodzie około 3 minut. Odcedzić i opłukać zimną wodą. Pokroić na połówki.
- Na patelni roztopić z masło z oliwą z oliwek. Dodać brukselkę i smażyć na dużym ogniu, aż zacznie się rumienić. Wlać sos i smażyć, aż brukselka skarmelizuje się i stanie się ciemnobrązowa. Od czasu do czasu wymieszać.
- Podawać na ciepło lub zimno posypaną sezamem, orzechami lub ziołami.
Brukselka: dlaczego warto ją jeść?