Kalafiorowy ryż z kurkumą na jesienne wzmocnienie
2020-09-05

łatwy
30 min
4
Kalafiorowy ryż z kurkumą na jesienne wzmocnienie nie tylko pięknie wygląda, ale również pysznie smakuje. Idealny na ciepło, smaczny na zimno. Można go podać na kolację lub zabrać do pracy.
SKŁADNIKI
- 1 łyżeczka oleju
- 1/3 szklanki drobno posiekana cebula
- 2 ząbki czosnku posiekane
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- 3/4 łyżeczki kurkumy
- 1/3 łyżeczki płatków czerwonej papryki
- 2 łyżki soku z cytryny lub soku z limonki
- 1 łyżka woda
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 średni kalafior starty na tarce lub drobno posiekany w malakserze, około 3 szklanek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pokrój kalafiora na kawałki i dodaj do malaksera ze zwykłym ostrzem lub ostrzem tarki i rozdrabniaj w seriach po kilka sekund, aby go rozdrobnić. Alternatywnie, pokrój kalafiora na duże kawałki i zetrzyj go na dużej tarce o dużych otworach.
- Rozgrzej olej na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj cebulę, czosnek i szczyptę soli i wymieszaj. Smaż przez 2 minuty.
- Wymieszaj 1 łyżkę soku z cytryny i 1 łyżkę wody oraz kurkumę, wylej mieszaninę na patelnię. Gotuj przez kilka sekund.
- Dodaj kalafior i sól i dobrze wymieszaj.
- Przykryj i gotuj przez 4 do 6 minut. Otwórz pokrywkę, zamieszaj ryż kalafiorowy, aby go spulchnić.
- Dodaj do smaku pozostały sok z cytryny, kolendrę, trochę czarnego pieprzu lub cayenne. Skosztuj i ewentualnie dopraw według własnego gustu.
Kalafior – dlaczego warto go jeść? Co można zrobić z kalafiora?