Kalafior z masłem inaczej: przepis na zdrową przekąskę
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Kalafior jest smaczny, wykwintny, niskokaloryczny i dostarcza cennego sulforafanu, zapobiegającego powstawaniu zmian nowotworowych. Tradycyjnie kalafior podajemy polany roztopionym masłem z bułką tartą. Spróbuj, jak smakuje, gdy zamiast bułki dodasz czosnek i zioła.
SKŁADNIKI
- 1 średni kalafior
- łyżka masła klarowanego
- dwa ząbki czosnku
- łyżka świeżej bazylii, oregano lub tymianku
- ćwiartka cytryny
- sól i cukier do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kalafiora podziel na różyczki i namocz w zimnej wodzie zakwaszonej sokiem z cytryny. Poczekaj 15 minut.
- Odsącz kalafiora. Zagotuj w garnku około litra wody i wrzuć różyczki kalafiora. Dodaj odrobinę soli i cukru.
- Gotuj ok. 4-5 minut, następnie odlej. Wyłóż kalafiora na talerze.
- Posiekaj drobno dwa ząbki czosnku oraz zioła.
- W małym garnuszku rozpuść masło klarowane. Gdy jest już płynne, dodaj posiekany czosnek i mieszaj przez chwilę. Następnie dodaj posiekane zioła.
- Chwilę pozostaw na ogniu, by uwolniły olejki eteryczne.
- Zdejmij z ognia i polej sosem porcje kalafiora.