Kalafior pieczony w panierce: przepis na chrupiącą przekąskę

2021-03-29
Kalafior pieczony w panierce: przepis na chrupiącą przekaskę
Autor: Shutterstock, Shutterstock Pieczony w panierce kalafior jest pyszny i szalenie dekoracyjny
łatwy
30 min
4

Kalafior pieczony w chrupiącej panierce to najlepszy przepis na przekąskę. Do tego zdrową i pyszną. Panierkę przygotowuje się na wzór indyjskiego pakor, ale zamiast smażyć, piecze się w piekarniku z termoobiegiem. Pokochacie panierowane kalafiory od pierwszego kęsa. Jesteśmy o tym przekonani. 

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 główka kalafiora
  • 1 szklanka mąki z ciecierzycy
  • 260 ml wody
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 2 szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych
  • sól oraz pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kalafiora obrać z liści, podzielić na różyczki, grube łodygi pociąć.
  • Kawałki kalafiora ugotować al dente w osolonym wrzątku. Różyczki przeznaczyć do pieczenia, a części grubej łodygi zachować na zupę lub kalafiorową potrawkę.
  • Mąkę z ciecierzycy wymieszać z wodą i przyprawami. Odstawić do napęcznienia na 20 minut. Jeśli po tym czasie ciasto będzie zbyt gęste, dolać nieco wody. Powinniśmy otrzymać ciasto o konsystencji ciasta naleśnikowego.
  • Różyczki kalafiora panierować kolejno w cieście i pokruszonych płatkach kukurydzianych.
  • Kawałki kalafiora układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Wstawić na środkową półkę do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec z funkcją termoobiegu przez 15-20 minut lub do zrumienienia. 
  •