Kalafior pieczony w panierce: przepis na chrupiącą przekąskę
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Kalafior pieczony w chrupiącej panierce to najlepszy przepis na przekąskę. Do tego zdrową i pyszną. Panierkę przygotowuje się na wzór indyjskiego pakor, ale zamiast smażyć, piecze się w piekarniku z termoobiegiem. Pokochacie panierowane kalafiory od pierwszego kęsa. Jesteśmy o tym przekonani.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 główka kalafiora
- 1 szklanka mąki z ciecierzycy
- 260 ml wody
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 2 szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych
- sól oraz pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kalafiora obrać z liści, podzielić na różyczki, grube łodygi pociąć.
- Kawałki kalafiora ugotować al dente w osolonym wrzątku. Różyczki przeznaczyć do pieczenia, a części grubej łodygi zachować na zupę lub kalafiorową potrawkę.
- Mąkę z ciecierzycy wymieszać z wodą i przyprawami. Odstawić do napęcznienia na 20 minut. Jeśli po tym czasie ciasto będzie zbyt gęste, dolać nieco wody. Powinniśmy otrzymać ciasto o konsystencji ciasta naleśnikowego.
- Różyczki kalafiora panierować kolejno w cieście i pokruszonych płatkach kukurydzianych.
- Kawałki kalafiora układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawić na środkową półkę do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec z funkcją termoobiegu przez 15-20 minut lub do zrumienienia.