Jak zrobić sos serowy? Przepis na sos serowy w wersji łagodnej

Sos serowy to prosty patent na oryginalne danie, zwłaszcza w sytuacji, gdy przyjaciele zrobili niespodziankę i wpadli z niezapowiedzianą wizytą. Ty także możesz ich zaskoczyć, podając proste, ale wykwintne danie - najlepiej z sosem serowym. Podajemy przepis na klasyczny, łagodny sos serowy.
Sos serowy to prosty sposób na uatrakcyjnienie dań z ryb i jajek, potraw z jarzyn i makaronu. Zależnie od rodzaju sera można go przyrządzić w wersji łagodnej lub ostrzejszej. Proponujemy pierwszy wariant. Bazą sosu jest jasna zasmażka, którą rozprowadzamy pół na pół bulionem i mlekiem, a na koniec dodajemy żółty ser. Aby sos nie był mdły, warto go przyprawić sokiem z cytryny i gałką muszkatołową. Dobry do jajek, jarzyn, krokietów.
SKŁADNIKI
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1/4 litra bulionu (może być z kostki)
- 1/4 litra mleka
- 150 g utartego żółtego sera (np. gouda, ementaler)
- sok z cytryny, gałka muszkatołowa, ewentualnie sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło rozpuść w rondelku, wsyp mąkę i podsmażaj, mieszając, aż mąka lekko się zezłoci.
- Wlej zimne mleko i mieszaj energicznie, podgrzewając na małym ogniu, aż powstanie gładka masa.
- Następnie wlewaj stopniowo bulion, cały czas mieszając. Gotuj 7-10 minut i wciąż mieszając, wsypuj po trochu ser żółty.
- Gdy się rozpuści, przypraw sos szczyptą startej gałki muszkatołowej, sokiem z cytryny i ewentualnie posól do smaku (z umiarem, bo bulion i ser są już słone).