Jak zrobić ostre pesto z jarmużu? Podajemy łatwy przepis!

Jak zrobić ostre pesto z jarmużu? Podajemy łatwy przepis!
Autor: Shutterstock Pesto z jarmużu? Dlaczego nie, tym bardziej, że jest łatwe do przygotowania!
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Pesto z jarmużu to polska wersja popularnego włoskiego dodatku do makaronów, kanapek i pieczonych warzyw. Zielony pyszny sos można przygotować w 10 minut. I co ważne, do pesto z jarmużu nie trzeba dodawać żadnego sera. Za to nie może w nim zabraknąć ostrej papryczki (może być suszona), która wspaniale podkręca smaki!

SKŁADNIKI

  • szklanka rozdrobnionego jarmużu
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 4 ząbki czosnku
  • kawałek ostrej papryki (najlepsza jest chili)
  • garść orzechów laskowych lub pistacji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jarmuż dokładnie umyj, osusz. Następnie wytnij grube wewnętrzne łodygi i potnij liście na drobne kawałki.
  • Czosnek, orzechy i chilli posiekaj.
  • Połącz wszystkie składniki z oliwą, solą i chili, a następnie zblenduj na gładką masę.
  • Przełóż do słoiczka. Takie pesto można przechowywać w lodówce kilka dni. Jednak trzeba się liczyć z tym, że z czasem będzie przybierać ciemniejsze barwy.
Jarmuż: właściwości i zalety. Dlaczego warto jeść jarmuż?

Ponieważ pesto nieodłącznie kojarzy się przede wszystkim z makaronem, zajrzyj do naszej galerii i sprawdź pomysły na dania z makaronu.

Agnieszka Grotek

Dziennikarka z kilkunastoletnim stażem zawodowym w największych dziennikach w Polsce. Od lat zajmuję się tematyką gospodarczą i społeczną. Jestem autorką poradników dla przedsiębiorców i startupowców. Prowadzę debaty ekonomiczne i organizuję kongresy gospodarcze. …

więcej