Jak zrobić ostre pesto z jarmużu? Podajemy łatwy przepis!
2023-10-12
łatwy
10 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Pesto z jarmużu to polska wersja popularnego włoskiego dodatku do makaronów, kanapek i pieczonych warzyw. Zielony pyszny sos można przygotować w 10 minut. I co ważne, do pesto z jarmużu nie trzeba dodawać żadnego sera. Za to nie może w nim zabraknąć ostrej papryczki (może być suszona), która wspaniale podkręca smaki!
SKŁADNIKI
- szklanka rozdrobnionego jarmużu
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 4 ząbki czosnku
- kawałek ostrej papryki (najlepsza jest chili)
- garść orzechów laskowych lub pistacji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jarmuż dokładnie umyj, osusz. Następnie wytnij grube wewnętrzne łodygi i potnij liście na drobne kawałki.
- Czosnek, orzechy i chilli posiekaj.
- Połącz wszystkie składniki z oliwą, solą i chili, a następnie zblenduj na gładką masę.
- Przełóż do słoiczka. Takie pesto można przechowywać w lodówce kilka dni. Jednak trzeba się liczyć z tym, że z czasem będzie przybierać ciemniejsze barwy.
Jarmuż: właściwości i zalety. Dlaczego warto jeść jarmuż?
Ponieważ pesto nieodłącznie kojarzy się przede wszystkim z makaronem, zajrzyj do naszej galerii i sprawdź pomysły na dania z makaronu.