Jak przyrządzić brokuły do obiadu? Oto super keto zapiekanka z brokułów i szynki

Super zapiekanka z brokułów i szynki
Autor: Shutterstock.com Super zapiekanka z brokułów i szynki
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Zwracacie uwagę na węglowodany w swojej diecie i szukacie pomysłów na pyszną zapiekankę? W takim razie zdecydowanie musicie spróbować tej keto zapiekanki z brokułów i szynki w pysznym kremowym sosie serowym. Jeśli raz spróbujecie,  już nigdy nie będziecie mieć jej dość.

SKŁADNIKI

  • 1 duży brokuł lub 500 g mrożonego
  • 200 g szynki, gotowanej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 200 g serka śmietankowego
  • sól i pieprz
  • 150 g żółtego sera, startego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Najpierw rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Teraz dokładnie oczyść brokuły i podziel na różyczki, w razie potrzeby pokrój na kawałki wielkości dużego kęsa. Mrożonych brokułów nie musisz kroić.
  • Na dużą patelnię nalej wrzącej wody, około 1 cm wysokości.  Wodę posól i dodaj do niej brokuły. Przykryj pokrywką i gotuj przez 7 minut. Mrożone brokuły przez 5 minut. Następnie odcedź i dobrze osącz z wody.
  • Pokrój gotowaną szynkę w paski lub kwadraciki. Obierz cebulę i czosnek i drobno je posiekaj.
  • W rondelku roztop masło i podsmaż w nim cebulę, aż będzie przezroczysta. Dodaj czosnek i smaż przez bardzo krótki czas – następnie posyp zeszklone warzywa mąką i dobrze wymieszaj. Smaż jeszcze chwilę. Teraz zdejmij rondelek z ognia. Dodaj śmietanę i serek śmietankowy. Wymieszaj. 
  • Umieść brokuły w naczyniu żaroodpornym (lekko natłuszczonym). Brokuły posyp skrawkami szynki i równomiernie polej przygotowanym sosem.
  • Wstaw do piekarnika i piecz przez 15 minut. Po kwadransie posyp zapiekankę serem i piecz przez pięć do dziesięciu minut lub do chwili, gdy ser się roztopi i lekki przyrumieni. Podawaj póki gorąca! Smacznego!
Beszamel - Brokuły - dlaczego warto je jeść? Jakie mają właściwości?

Zapiekanka warzywna: 10 bezbłędnych przepisów na zapiekane warzywa

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej