Jak przygotować placuszki z oliwkami?
2021-03-31
łatwy
120 min
4
Mogą być zielone, czarne, nadziewane, hiszpańskie, włoskie czy greckie. Mają bardzo charakterystyczny smak więc albo je się lubi albo nie toleruje. Są nieodzownymi składnikami przekąsek, sałatek i drinków. Oczywiście mowa o oliwkach. Wypróbuj przepis na pyszne placki z oliwkami.
Zarówno oliwki czarne i zielone pochodzą z tych samych krzewów. Kolor zależy od stopnia ich dojrzałości (zielone zbierane są po prostu wcześniej), a co za tym idzie różnią się smakiem, czarne są delikatniejsze i mają mniej intensywny smak. Ale zarówno zielone, jak i czarne są idealnym dodatkiem do różnych przekąsek. Podobno obniżają poziom cholesterolu w organizmie, a spożywanie siedmiu oliwek dziennie zwiększa długowieczność.
SKŁADNIKI
- 300 g mąki
30 g drożdży
2 jajka
1 i 1/2 szklanki mleka
1/2 łyżeczki cukru
suszone pomidory
po 4 łyżki zielonych i czarnych oliwek bez pestek
dwie łyżki posiekanej pietruszki
oregano, tymianek, sól, pieprz
4-5 łyżek oleju
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pokruszone drożdże posypać cukrem i zalać ciepłym mlekiem. Dodać dwie łyżki mąki i odstawić do wyrośnięcia.
- Po wyrośnięciu dodać resztę mąki, mleko, jajka i sól. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
- Po wyrośnięciu dodać pokrojone pozostałe składniki: pomidory, oliwki, pietruszkę, tymianek i oregano. Całość wymieszać.
- Z małych porcji uformować placki i smażyć na gorącym oleju.
- Podawać z sałatą pokropioną oliwą z oliwek i octem balsamicznym.
- Najlepsze są podawane na ciepło, ale równie dobrze smakują jako zimna przekąska.