Jak przygotować placuszki z oliwkami?

2021-03-31
Placuszki z oliwkami i suszonymi pomidorami
Autor: Shutterstock Placuszki z oliwkami to świetna przekąska na ciepło i na zimno.
łatwy
120 min
4

Mogą być zielone, czarne, nadziewane, hiszpańskie, włoskie czy greckie. Mają bardzo charakterystyczny smak więc albo je się lubi albo nie toleruje. Są nieodzownymi składnikami przekąsek, sałatek i drinków. Oczywiście mowa o oliwkach. Wypróbuj przepis na pyszne placki z oliwkami.

Zarówno oliwki czarne i zielone pochodzą z tych samych krzewów. Kolor zależy od stopnia ich dojrzałości (zielone zbierane są po prostu wcześniej), a co za tym idzie różnią się smakiem, czarne są delikatniejsze i mają mniej intensywny smak. Ale zarówno zielone, jak i czarne są idealnym dodatkiem do różnych przekąsek. Podobno obniżają poziom cholesterolu w organizmie, a spożywanie siedmiu oliwek dziennie zwiększa długowieczność.

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pokruszone drożdże posypać cukrem i zalać ciepłym mlekiem. Dodać dwie łyżki mąki i odstawić do wyrośnięcia.
  • Po wyrośnięciu dodać resztę mąki, mleko, jajka i sól. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
  • Po wyrośnięciu dodać pokrojone pozostałe składniki: pomidory, oliwki, pietruszkę, tymianek i oregano. Całość wymieszać.
  • Z małych porcji uformować placki i smażyć na gorącym oleju.
  • Podawać z sałatą pokropioną oliwą z oliwek i octem balsamicznym.
  • Najlepsze są podawane na ciepło, ale równie dobrze smakują jako zimna przekąska.