Jajko zapiekane w ziemniaku: przepis na oryginalną przekąskę dla rodziny
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Jajko zapiekane w ziemniaku to smaczna i całkiem pożywna przystawka, którą możesz podać swoim bliskim. Na pewno będą zachwyceni!
Nie masz czasu gotować ziemniaków? Możesz zapiec jajka w bułce - zobacz jak to zrobić!
SKŁADNIKI
- 2 ziemniaki średniej wielkości
- 4 jaja
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżka mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- masło do wysmarowania naczynia do zapiekania
- szczypta pieprzu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki ugotuj w łupinach, odsącz i wystudź.
- Szpinak wrzuć do garnka z grubym dnem, całość umieść na średnim ogniu.
- Mieszaj, aż szpinak osiągnie konsystencję papki.
- Na patelni zrumień mąkę z dodatkiem oliwy.
- Dodaj do mąki szpinak i dokładnie wymieszaj, nie dopuszczając do powstania grudek.
- Całość dopraw roztartym w moździerzu czosnkiem z solą i wymieszaj wszystko ponownie.
- Żaroodporne naczynie wysmaruj masłem lub oliwą, wypełnij je szpinakiem do 2/3 objętości.
- Na szpinaku ułóż połówki obranych ze skóry i lekko wydrążonych ziemniaków.
- Połówki ziemniaków wciśnij w szpinak, aby nie wystawały ponad jego powierzchnię.
- W wydrążonych miejscach w połówkach ziemniaków wybijaj całe jajko, oprósz je solą i pieprzem.
- Całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C i zapiekaj, korzystając z programu opiekania z góry przez 15 minut, aż białko jajka się zetnie a żółtko pozostanie apetycznie płynne.