Jajka z prawdziwkami i cebulą - a'la Magda Gessler
2021-11-23
łatwy
40 min
4
Przepis na jajka z prawdziwkami i cebulą Magdy Gessler to kusząca propozycja na Wielkanoc. Jajka faszerowane grzybami podawane w skorupkach będę nielada konkurencją dla tradycyjnych jaj z majonezem i chrzanem. Sprawdź, jak zrobić wyśmienite jajka faszerowane grzybami i cebulą według przepisu Magdy Gessler. Oto sposób przygotowania.
SKŁADNIKI
- 12 jajek ugotowanych na twardo
- 150 g mrożonych prawdziwków
- 2 cebule
- 3 łyżki oliwy
- Mały pęczek koperku
- 100 ml śmietanki
- Surowe jajko
- 50 g tartej bułki
- 2 łyżki masła
- Sól
- Pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka przekroić ostrym nożem wzdłuż na pół. Białka i żółtka ostrożnie wyjąć, tak by nie uszkodzić skorupek, posiekać. Skorupki zachować.
- Grzyby rozmrozić, drobno pokroić. Cebulę posiekać. Podsmażyć razem na łyżce oliwy.
- Dodać grzyby i również je lekko podsmażyć. Dołożyć posiekane jajka, posiekany koperek i śmietankę, sól i pieprz. Wymieszać.
- Nadzienie włożyć do skorupek. Wierzch wyrównać.
- Nafaszerowane jajka posmarować rozmąconym jajkiem, posypać tartą bułką. Podsmażyć na reszcie oliwy wymieszanej z masłem. Na koniec posypać koperkiem.