Jajka z prawdziwkami i cebulą - a'la Magda Gessler

2021-11-23
Jajka z prawdziwkami i cebulą - à la Magda Gessler [WIDEO]
Autor: Shutterstock Nadziewane jajka smażone w skorupkach to prawdziwy przysmak
łatwy
40 min
4

Przepis na jajka z prawdziwkami i cebulą Magdy Gessler to kusząca propozycja na Wielkanoc. Jajka faszerowane grzybami podawane w skorupkach będę nielada konkurencją dla tradycyjnych jaj z majonezem i chrzanem. Sprawdź, jak zrobić wyśmienite jajka faszerowane grzybami i cebulą według przepisu Magdy Gessler. Oto sposób przygotowania. 

SKŁADNIKI

  • 12 jajek ugotowanych na twardo
  • 150 g mrożonych prawdziwków
  • 2 cebule
  • 3 łyżki oliwy
  • Mały pęczek koperku
  • 100 ml śmietanki
  • Surowe jajko
  • 50 g tartej bułki
  • 2 łyżki masła
  • Sól
  • Pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka przekroić ostrym nożem wzdłuż na pół. Białka i żółtka ostrożnie wyjąć, tak by nie uszkodzić skorupek, posiekać. Skorupki zachować.
  • Grzyby rozmrozić, drobno pokroić. Cebulę posiekać. Podsmażyć razem na łyżce oliwy.
  • Dodać grzyby i również je lekko podsmażyć. Dołożyć posiekane jajka, posiekany koperek i śmietankę, sól i pieprz. Wymieszać.
  • Nadzienie włożyć do skorupek. Wierzch wyrównać.
  • Nafaszerowane jajka posmarować rozmąconym jajkiem, posypać tartą bułką. Podsmażyć na reszcie oliwy wymieszanej z masłem. Na koniec posypać koperkiem.