Jajka w winnej galarecie z szynką na Wielkanoc: łatwy przepis na efektowną przystawkę
2021-04-13
łatwy
30 min
4
Jajka w galaretce z szynką to tradycyjna zakąska wielkanocna. Przygotowanie jajek w galarecie jest banalnie łatwe. Wypróbuj sprawdzony przepis na efektowną przystawkę.
SKŁADNIKI
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 80 g szynki gotowanej, pokrojonej w kostkę
- 0,3 l bulionu drobiowego
- 0,2 l białego wina
- 20 g żelatyny
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka liści estragonu, posiekanych
- 1 łyżeczka suszonej papryki w płatkach
- 12 małych naczynek o pojemności 120 ml
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka przekroić na pół. Szynkę pokroić w kostkę.
- Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody. Niech spęcznieje.
- Bulion zagotować z winem, estragonem i papryką. Przyprawić cukrem i ewentualnie solą.
- W bulionie rozpuścić żelatynę. To będzie nasza galareta do jajek i szynki.
- Na dna małych naczynek wylać po 2 łyżki płynnej galaretki. Wstawić do lodówki.
- Gdy galaretka stężeje ułożyć na niej połówkę jajka przecięciem do dołu.
- Do każdego naczynka dodać porcję pokrojonej szynki.
- Uzupełnić galaretkę do brzegów. Odstawić do stężenia.
- Podawać z sosem tatarskim.
Śniadanie Wielkanocne: Co podać na stół?