Jajka w winnej galarecie z szynką na Wielkanoc: łatwy przepis na efektowną przystawkę

Jajka w winnej galarecie z szynką na Wielkanoc
Autor: Shutterstock Jajka w winnej galarecie z szynką to sprawdzony przepis na smaczną Wielkanoc
łatwy
30 min
4

Jajka w galaretce z szynką to tradycyjna zakąska wielkanocna. Przygotowanie jajek w galarecie jest banalnie łatwe. Wypróbuj sprawdzony przepis na efektowną przystawkę.

SKŁADNIKI

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 80 g szynki gotowanej, pokrojonej w kostkę
  • 0,3 l bulionu drobiowego
  • 0,2 l białego wina
  • 20 g żelatyny
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka liści estragonu, posiekanych
  • 1 łyżeczka suszonej papryki w płatkach
  • 12 małych naczynek o pojemności 120 ml

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka przekroić na pół. Szynkę pokroić w kostkę.
  • Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody. Niech spęcznieje. 
  • Bulion zagotować z winem, estragonem i papryką. Przyprawić cukrem i ewentualnie solą. 
  • W bulionie rozpuścić żelatynę. To będzie nasza galareta do jajek i szynki. 
  • Na dna małych naczynek wylać po 2 łyżki płynnej galaretki. Wstawić do lodówki.
  • Gdy galaretka stężeje ułożyć na niej połówkę jajka przecięciem do dołu. 
  • Do każdego naczynka dodać porcję pokrojonej szynki. 
  • Uzupełnić galaretkę do brzegów. Odstawić do stężenia.
  • Podawać z sosem tatarskim. 
Śniadanie Wielkanocne: Co podać na stół?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej