Jajka w szynce parmeńskiej z rzeżuchą - jajka inaczej. Przepisy na Wielkanoc
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Jajka na twardo z szynką parmeńską i rzeżuchą nie tylko zachwycą smakiem, ale i wyglądem. Warto wypróbować nowe przepisy na jajka na twardo przed wielkanocnym śniadaniem.
Sprawdź inne pomysły na dania z jajek:
Kotlety z jajek, czyli obiad dla wegetarianina
Szakszuka: jajka w ostrym pomidorowym sosie
Jajka z boczniakami, szpinakiem i fasolą - sycący posiłek
SKŁADNIKI
- 8 jajek na twardo
- 8 plasterków szynki parmeńskiej
- 8 łyżeczek majonezu
- 4 łyżeczki musztardy
- rzeżucha
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ugotowane na twardo jajka zalać zimną wodą, następnie potłuc skorupkę i odstawić na chwilę (dzięki temu jajka ładnie się obiorą).
- W obranych jajkach odciąć czubek tak by można było je postawić, oraz z drugiego końca tyle, by było widoczne żółtko. Odkrojoną część żółtka posiekać. Plastry szynki złożyć na pół (na szerokość jajka), posypać rzeżuchą i owinąć w nią jajka. Tak zwinięte ruloniki stawiamy na talerzu.
- Musztardę wymieszać z majonezem. Tak przygotowaną masę wyłożyć na czubki jajek a następnie posypać pokruszonym żółtkiem.
- Talerz obsypać rzeżuchą, całość posypać solą i pieprzem świeżo zmielonym.