Jajka sadzone na jarmużu

2021-03-29
Jajka sadzone na jarmużu
Autor: Shutterstock Jajka sadzone na jarmużu
łatwy
30 min
4

Menu na wieczór w gronie przyjaciółek czasami nie jest łatwo skomponować. Bywa, że każda z pań jest na innej diecie i trzeba to uwzględnić. Jajka sadzone na jarmużu to propozycja bez mięsa i bez glutenu.

SKŁADNIKI

  • 200 g jarmużu
  • 4 jajka
  • 200 g dyni
  • łyżeczka masła
  • mała czerwona cebula
  • pęczek szczypiorku
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dynię pokrojoną w kostkę ugotuj na parze, aż będzie lekko miękka.
  • Jarmuż umyj, wrzuć do wrzącej wody i blanszuj około 2 minut, dokładnie odsącz. Cebulę obierz i posiekaj.
  • 4 małe naczynka do zapiekania wysmaruj masłem. Nałóż do każdej po trochu jarmużu, dyni i cebulki. Do każdej porcji wbij jajko. Oprósz lekko solą i pieprzem.
  • Piecz około 15 minut w 200°C, aż białko się zetnie. Podawaj posypane szczypiorkiem.
  • Więcej przepisów na małe co nieco znajdziesz w książce „Coś na ząb”, która jest dostępna w salonikach prasowych i na stronie www.sklep.grupazpr.pl w zakładce SuperHobby