Jajka sadzone na jarmużu
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Menu na wieczór w gronie przyjaciółek czasami nie jest łatwo skomponować. Bywa, że każda z pań jest na innej diecie i trzeba to uwzględnić. Jajka sadzone na jarmużu to propozycja bez mięsa i bez glutenu.
SKŁADNIKI
- 200 g jarmużu
- 4 jajka
- 200 g dyni
- łyżeczka masła
- mała czerwona cebula
- pęczek szczypiorku
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dynię pokrojoną w kostkę ugotuj na parze, aż będzie lekko miękka.
- Jarmuż umyj, wrzuć do wrzącej wody i blanszuj około 2 minut, dokładnie odsącz. Cebulę obierz i posiekaj.
- 4 małe naczynka do zapiekania wysmaruj masłem. Nałóż do każdej po trochu jarmużu, dyni i cebulki. Do każdej porcji wbij jajko. Oprósz lekko solą i pieprzem.
- Piecz około 15 minut w 200°C, aż białko się zetnie. Podawaj posypane szczypiorkiem.
- Więcej przepisów na małe co nieco znajdziesz w książce „Coś na ząb”, która jest dostępna w salonikach prasowych i na stronie www.sklep.grupazpr.pl w zakładce SuperHobby