Jajka przepiórcze w ostrym sosie - przepis

2021-03-29
miesięcznik Zdrowie
Jajka przepiórcze w ostrym sosie - przepis
Autor: Shutterstock Jajka przepiórcze często polecane są alergikom.
łatwy
25 min
4

Jajka przepiórcze zawierają proporcjonalnie tyle samo kalorii, białka i cholesterolu co jajka kurze, a więcej tłuszczu. Są bardzo dobrym źródłem witaminy A, D, kwasu foliowego, cynku, żelaza, dostarczają potasu, witaminy B12, witaminy B6. W sprzedaży są jajka przepiórcze świeże i marynowane.

SKŁADNIKI

  • 24 jajka przepiórcze
  • 2/3 szklanki majonezu
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • po łyżeczce ostrej musztardy i keczupu
  • 10 zielonych oliwek nadziewanych papryką
  • 2 plastry szynki
  • łyżka marynowanej czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
  • 2 łyżki rzeżuchy
  • ostra zmielona papryka
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Majonez wymieszaj z musztardą, keczupem, jogurtem, dodaj oliwki pokrojone w ćwiartki, szynkę w drobną kostkę, paprykę.
  • Przypraw ostrą papryką, solą i pieprzem, wymieszaj.
  • Sos wyłóż na półmisek, ułóż ugotowane na twardo jajka, całość posyp rzeżuchą.
miesięcznik Zdrowie