Jajka przepiórcze w ostrym sosie - przepis
2021-03-29

łatwy
25 min
4
Jajka przepiórcze zawierają proporcjonalnie tyle samo kalorii, białka i cholesterolu co jajka kurze, a więcej tłuszczu. Są bardzo dobrym źródłem witaminy A, D, kwasu foliowego, cynku, żelaza, dostarczają potasu, witaminy B12, witaminy B6. W sprzedaży są jajka przepiórcze świeże i marynowane.
SKŁADNIKI
- 24 jajka przepiórcze
- 2/3 szklanki majonezu
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- po łyżeczce ostrej musztardy i keczupu
- 10 zielonych oliwek nadziewanych papryką
- 2 plastry szynki
- łyżka marynowanej czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
- 2 łyżki rzeżuchy
- ostra zmielona papryka
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Majonez wymieszaj z musztardą, keczupem, jogurtem, dodaj oliwki pokrojone w ćwiartki, szynkę w drobną kostkę, paprykę.
- Przypraw ostrą papryką, solą i pieprzem, wymieszaj.
- Sos wyłóż na półmisek, ułóż ugotowane na twardo jajka, całość posyp rzeżuchą.