Jajka marynowane w occie: pikantna zakąska, smaczna przystawka
2020-10-20

łatwy
15 min
4
Jajka marynowane w occie to pikantna zakąska niegdyś bardzo popularna. Dawniej każdy bufet z wyszynkiem alkoholu zdobił słój z marynowanymi jajkami. Dzisiaj ten tradycyjny przysmak przetrwał jedynie w krajach anglosaskich. Warto jednak wrócić do tradycyjnego przepisu na smaczną, w pełni białkową przystawkę, gotową w 7 dni!
Nadal nienasyceni? Oto kilka sprytnych pomysłów na przystawki z jajkami:
Marmurkowe jajka herbaciano-korzenne: pyszne pikle jajeczne
Pieczarki z jajkami przepiórczymi: łatwy przepis na efektowną przystawkę na ciepło
Przystawka KRWAWA MARY: jajka nadziewane musem z pomidorów i chrzanu
SKŁADNIKI
- 12 gotowanych jajek (z wolnego wybiegu)
- 4 szklanki octu 10%
- 4 szklanki wody
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka całego pieprzu
- 1 łyżeczka pokruszonej czerwonej papryki
- 1/2 łyżeczki ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki gorczycy
- 1 cebula lub 4-6 szalotek, obrana i pokrojona
- 6 ząbków czosnku, lekko zmiażdżonych
- 1-2 liście laurowe (bobkowe)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Surowe jajka włóż do garnka, zalej zimną wodą i podgrzewaj do chwili, gdy woda zawrze. Wyłącz grzanie, przykryj pokrywką i pozostaw na 20 minut. Następnie odlej gorącą wodę, wlej zimną i pozostaw do ostygnięcia. Obierz ze skorupek.
- W drugim garnku zagotuj wodę z octem, cukrem, solą, przyprawami oraz cebulą i czosnkiem. Doprowadź do wrzenia, następnie zdejmij z ognia.
- Obrane ze skorupek jajka przełóż do czystego, wysterylizowanego słoja, zalej gorącą marynatą i pozostaw bez przykrycia do całkowitego ostygnięcia.
- Gdy jajeczne pikle osiągną już temperaturę pokojową, zakręć słój pokrywką i wstaw do lodówki.
- Jajka musza się marynować przez 7 dni w lodówce. Po tym czasie można je jeść samodzielnie lub jako dodatek do sałatek.
- Marynowane jajka można przechowywać w lodówce do 3-4 tygodni.
Jajka – zdrowie w skorupce