Żymła z wusztem: hot dog z grilla z duszoną czerwoną kapustą na śląską nutę

2021-03-29
Hot dogi z grilla z duszoną czerwoną kapustą - hot dog na śląską nutę
Autor: Shutterstock Ze śląskich kiełbasek można przygotować różne wariacje apetycznych hot dogów
łatwy
25 min
4

Żymła z wursztem, czyli hot dogi z grilla z duszoną czerwoną kapustą po śląsku to pomysł Magdy Gessler na urozmaicenie podania zwykłych grillowanych kiełbasek. Podczas Kuchennych Rewolucji w Katowicach Magda Gessler zmieniła menu Pizzerii Godfather na smakołyki z Bistro Bzik. Fenomenalnie proste i jakie pyszne!

SKŁADNIKI

  • 450 g czerwonej kapusty
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • pół łyżki kminku
  • 120 ml octu jabłkowego
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 6 kiełbasek wieprzowo-drobiowych – np. Bergerki śląskiej marki Berger z Rydułtowych
  • 6 bułek do hot dogów
  • olej do smarowania
  • ostra musztarda

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę poszatkować (wycinając głąba), cebulę pokroić w cienkie paski. W dużym garnku rozgrzać olej, szybko podsmażyć w nim cebulę i czosnek, dodać czerwoną kapustę i wszystko dusić do miękkości ok 10 minut.
  • Dodać kminek, ocet, cukier, przyprawić solą i pieprzem i gotować na niewielkim ogniu, aż będzie miękka (ok. 25 min.).
  • Kiełbaski lekko posmarować olejem, ew. naciąć w kratkę i grillować na średnim ogniu ok. 15 min. (z obu stron).
  • Bułki naciąć, każdą posmarować musztardą, wypełnić duszoną kapustą i na niej ułożyć po pieczonej kiełbasce. Od razu podawać.