Żymła z wusztem: hot dog z grilla z duszoną czerwoną kapustą na śląską nutę
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Żymła z wursztem, czyli hot dogi z grilla z duszoną czerwoną kapustą po śląsku to pomysł Magdy Gessler na urozmaicenie podania zwykłych grillowanych kiełbasek. Podczas Kuchennych Rewolucji w Katowicach Magda Gessler zmieniła menu Pizzerii Godfather na smakołyki z Bistro Bzik. Fenomenalnie proste i jakie pyszne!
SKŁADNIKI
- 450 g czerwonej kapusty
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 2 posiekane ząbki czosnku
- pół łyżki kminku
- 120 ml octu jabłkowego
- 2 łyżki brązowego cukru
- 6 kiełbasek wieprzowo-drobiowych – np. Bergerki śląskiej marki Berger z Rydułtowych
- 6 bułek do hot dogów
- olej do smarowania
- ostra musztarda
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę poszatkować (wycinając głąba), cebulę pokroić w cienkie paski. W dużym garnku rozgrzać olej, szybko podsmażyć w nim cebulę i czosnek, dodać czerwoną kapustę i wszystko dusić do miękkości ok 10 minut.
- Dodać kminek, ocet, cukier, przyprawić solą i pieprzem i gotować na niewielkim ogniu, aż będzie miękka (ok. 25 min.).
- Kiełbaski lekko posmarować olejem, ew. naciąć w kratkę i grillować na średnim ogniu ok. 15 min. (z obu stron).
- Bułki naciąć, każdą posmarować musztardą, wypełnić duszoną kapustą i na niej ułożyć po pieczonej kiełbasce. Od razu podawać.