Żymła z wusztem: hot dog z grilla z duszoną czerwoną kapustą na śląską nutę

2019-02-12
Hot dogi z grilla z duszoną czerwoną kapustą - hot dog na śląską nutę
Autor: Shutterstock Ze śląskich kiełbasek można przygotować różne wariacje apetycznych hot dogów
łatwy
25 min
4

Żymła z wursztem, czyli hot dogi z grilla z duszoną czerwoną kapustą po śląsku to pomysł Magdy Gessler na urozmaicenie podania zwykłych grillowanych kiełbasek. Podczas Kuchennych Rewolucji w Katowicach Magda Gessler zmieniła menu Pizzerii Godfather na smakołyki z Bistro Bzik. Fenomenalnie proste i jakie pyszne!

Składniki

450 g czerwonej kapusty

1 cebula

2 łyżki oleju słonecznikowego

2 posiekane ząbki czosnku

pół łyżki kminku

120 ml octu jabłkowego

2 łyżki brązowego cukru

6 kiełbasek wieprzowo-drobiowych – np. Bergerki śląskiej marki Berger z Rydułtowych

6 bułek do hot dogów

olej do smarowania

ostra musztarda

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Kapustę poszatkować (wycinając głąba), cebulę pokroić w cienkie paski. W dużym garnku rozgrzać olej, szybko podsmażyć w nim cebulę i czosnek, dodać czerwoną kapustę i wszystko dusić do miękkości ok 10 minut.

Dodać kminek, ocet, cukier, przyprawić solą i pieprzem i gotować na niewielkim ogniu, aż będzie miękka (ok. 25 min.).

Kiełbaski lekko posmarować olejem, ew. naciąć w kratkę i grillować na średnim ogniu ok. 15 min. (z obu stron).

Bułki naciąć, każdą posmarować musztardą, wypełnić duszoną kapustą i na niej ułożyć po pieczonej kiełbasce. Od razu podawać.