Hot dog francuski: jak zrobić? Przepis na domowe hot dogi
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Hot dogi to jedno z najbardziej popularnych dań typu fast food. Są smaczne i proste w przygotowaniu, uwielbiane zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Sprawdź, jak zrobić hot doga francuskiego.
Każdy hot dog składa się z dwóch podstawowych składników - bułki i parówki. Rodzaj mięsa, dodatki i sosy możemy dobierać dowolnie, istnieje jednak kilka utartych kombinacji. Jedną z nich jest hot dog francuski. Od swojego amerykańskiego odpowiednika różni się przede wszystkim rodzajem bułki. W przypadku wersji francuskiej jest to podłużna, wydrążona w środku bagietka. Charakterystyczny jest także brak dodatków - do przygotowania hot doga francuskiego potrzebujemy jedynie ketchupu i musztardy.
SKŁADNIKI
- 2 bagietki
- 4 parówki
- ketchup
- musztarda
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bagietki należy przeciąć na pół, tak aby z jednej strony bułka była miękka. Następnie obrać parówki z folii, wrzucić do gorącej wody i ugotować.
- W międzyczasie można zająć się przygotowaniem bułek - za pomocą noża wydrążyć w nich miejsce na parówki. Warto skorzystać z opiekacza lub kuchenki mikrofalowej, aby nieco podgrzać pieczywo.
- Następnie należy wlać do środka ketchup i musztardę według uznania.
- Jeśli parówki są już ciepłe, po wyjęciu ich z garnka wkładamy je do bułek. Gotowe!