Grillowany bakłażan z sosem orzechowym: przepis

2021-03-29
Grillowany bakłażan z sosem orzechowym
Autor: Marcin Czechowicz Bakłażany z grilla.
łatwy
20 min
4

Grillowany bakłażan z sosem orzechowym to doskonała przekąska, która sprawdzi się podczas letnich przyjęć w ogrodzie. Ma nietuzinkowy smak i z pewnością zaostrzy apetyt przed daniem głównym. Sprawdź, jak przygotować grillowanego bakłażana z sosem orzechowym.

SKŁADNIKI

  • bakłażan
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • pół filiżanki zielonego, marynowanego pieprzu
  • 100 ml jogurtu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
  • zielony pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bakłażana umyć, przekroić i natrzeć gruboziarnistą solą. Odstawić, by pozbył się goryczki. Opłukać.
  • Masło orzechowe zmieszać z 1/2 filiżanki wody do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Jeśli sos będzie zbyt rzadki, można dodać masła, jeżeli za gęsty - gorącej wody.
  • Do jogurtu wycisnąć ząbki czosnku, dodać szczyptę soli i pieprzu.
  • Bakłażana posmarować oliwą i grillować z dwóch stron, aż będzie przypieczony.
  • Podawać z sosami i zielonym pieprzem.