Grillowany bakłażan z sosem orzechowym: przepis
2021-03-29

łatwy
20 min
4
Grillowany bakłażan z sosem orzechowym to doskonała przekąska, która sprawdzi się podczas letnich przyjęć w ogrodzie. Ma nietuzinkowy smak i z pewnością zaostrzy apetyt przed daniem głównym. Sprawdź, jak przygotować grillowanego bakłażana z sosem orzechowym.
SKŁADNIKI
- bakłażan
- 2 łyżki masła orzechowego
- pół filiżanki zielonego, marynowanego pieprzu
- 100 ml jogurtu
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
- zielony pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bakłażana umyć, przekroić i natrzeć gruboziarnistą solą. Odstawić, by pozbył się goryczki. Opłukać.
- Masło orzechowe zmieszać z 1/2 filiżanki wody do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Jeśli sos będzie zbyt rzadki, można dodać masła, jeżeli za gęsty - gorącej wody.
- Do jogurtu wycisnąć ząbki czosnku, dodać szczyptę soli i pieprzu.
- Bakłażana posmarować oliwą i grillować z dwóch stron, aż będzie przypieczony.
- Podawać z sosami i zielonym pieprzem.