Grillowane dyniowe półksiężyce o korzennym aromacie - pyszna przekąska z grilla
2020-09-05

łatwy
20 min
4
Dynia upieczona na grillu smakuje rewelacyjnie. Odpowiednio przyprawiona może stanowić pyszny deser lub dodatek do dań mięsnych. W naszej propozycji dynia pachnie przyprawami korzennymi, jest słodko-słona i ma delikatną, kremową konsystencję.
SKŁADNIKI
- 1 nieduża dynia
- 2 łyżki brązowego cukru
- 0,1 łyżeczki mielonych goździków
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dynię przekroić na pół i oczyścić z nasion. Miąższ pokroić w paszki o szerokości 2-3 cm.
- Przyprawy wymieszać. Każdy kawałek dyni posmarować dokładnie oliwą i oprószyć mieszanką przypraw.
- Piec na rozgrzanym grillu ok 25 min.