Grillowane dyniowe półksiężyce o korzennym aromacie - pyszna przekąska z grilla

2020-09-05
Grillowane dyniowe półksiężyce
Autor: Shutterstock Grillowane dyniowe półksiężyce
łatwy
20 min
4

Dynia upieczona na grillu smakuje rewelacyjnie. Odpowiednio przyprawiona może stanowić pyszny deser lub dodatek do dań mięsnych. W naszej propozycji dynia pachnie przyprawami korzennymi, jest słodko-słona i ma delikatną, kremową konsystencję.

SKŁADNIKI

  • 1 nieduża dynia
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 0,1 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dynię przekroić na pół i oczyścić z nasion. Miąższ pokroić w paszki o szerokości 2-3 cm.
  • Przyprawy wymieszać. Każdy kawałek dyni posmarować dokładnie oliwą i oprószyć mieszanką przypraw.
  • Piec na rozgrzanym grillu ok 25 min.