Grillowana cukinia - sprawdzony przepis na cukinię z grilla
2023-04-18
łatwy
10 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Grillowana cukinia jest bardzo smaczna i aromatyczna. Latem grillujemy chyba wszyscy! Jak Polska długa i szeroka, rozkładamy grille w ogrodach i na działkach. Jeszcze niedawno Polacy nie wyobrażali sobie grilla bez mięsa. Teraz jednak coraz bardziej popularne jest przygotowywanie warzyw. Oto sprawdzony przepis na grillowaną cukinię!
SKŁADNIKI
- 2 świeże cukinie
- ocet winny
- sos sojowy
- pieprz czarny mielony
- zioła prowansalskie lub bazylia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinie pokroić w plasterki o grubości około centymetra. Nie mogą być one zbyt cienkie, ponieważ istnieje niebezpieczeństwo, że w czasie przewracania plastrów na grillu spadną z rusztu.
- Do miski wlewamy: dwie łyżki octu winnego, 1,5 łyżki sosu sojowego, dodajemy pieprz mielony do smaku oraz zioła. Wszystko mieszamy.
- Do zalewy wkładamy pokrojoną cukinię.
- Miskę odstawiamy do lodówki. Najlepiej jeśli warzywa będą leżały w zalewie kilka godzin, wtedy aromat grillowanej cukinii będzie wyjątkowy.
- Cukinię grillujemy z dwóch stron na złoto.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Zobacz też naszą galerię z innymi przepisami na dania z cukinii