Grillowana cukinia - sprawdzony przepis na cukinię z grilla

grillowana-cukinia-sprawdzony-przepis.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Cukinia to idealne warzywo do grillowania - dym nadaje jej ostrzejszego smaku, a ona sama znakomicie komponuje się z sosami.
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Grillowana cukinia jest bardzo smaczna i aromatyczna. Latem grillujemy chyba wszyscy! Jak Polska długa i szeroka, rozkładamy grille w ogrodach i na działkach. Jeszcze niedawno Polacy nie wyobrażali sobie grilla bez mięsa. Teraz jednak coraz bardziej popularne jest przygotowywanie warzyw. Oto sprawdzony przepis na grillowaną cukinię!

SKŁADNIKI

  • 2 świeże cukinie
  • ocet winny
  • sos sojowy
  • pieprz czarny mielony
  • zioła prowansalskie lub bazylia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinie pokroić w plasterki o grubości około centymetra. Nie mogą być one zbyt cienkie, ponieważ istnieje niebezpieczeństwo, że w czasie przewracania plastrów na grillu spadną z rusztu.
  • Do miski wlewamy: dwie łyżki octu winnego, 1,5 łyżki sosu sojowego, dodajemy pieprz mielony do smaku oraz zioła. Wszystko mieszamy.
  • Do zalewy wkładamy pokrojoną cukinię.
  • Miskę odstawiamy do lodówki. Najlepiej jeśli warzywa będą leżały w zalewie kilka godzin, wtedy aromat grillowanej cukinii będzie wyjątkowy.
  • Cukinię grillujemy z dwóch stron na złoto.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?

Zobacz też naszą galerię z innymi przepisami na dania z cukinii

Paulina Jaworska
więcej