Grillowana cukinia - sprawdzony przepis na cukinię z grilla

2018-06-14
Paulina Jaworska
grillowana-cukinia-sprawdzony-przepis.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Cukinia to idealne warzywo do grillowania - dym nadaje jej ostrzejszego smaku, a ona sama znakomicie komponuje się z sosami.
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Grillowana cukinia jest bardzo smaczna i aromatyczna. Latem grillujemy chyba wszyscy! Jak Polska długa i szeroka, rozkładamy grille w ogrodach i na działkach. Jeszcze niedawno Polacy nie wyobrażali sobie grilla bez mięsa. Teraz jednak coraz bardziej popularne jest przygotowywanie warzyw. Oto sprawdzony przepis na grillowaną cukinię!

Składniki

2 świeże cukinie

ocet winny

sos sojowy

pieprz czarny mielony

zioła prowansalskie lub bazylia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Cukinie pokroić w plasterki o grubości około centymetra. Nie mogą być one zbyt cienkie, ponieważ istnieje niebezpieczeństwo, że w czasie przewracania plastrów na grillu spadną z rusztu.

Do miski wlewamy: dwie łyżki octu winnego, 1,5 łyżki sosu sojowego, dodajemy pieprz mielony do smaku oraz zioła. Wszystko mieszamy.

Do zalewy wkładamy pokrojoną cukinię.

Miskę odstawiamy do lodówki. Najlepiej jeśli warzywa będą leżały w zalewie kilka godzin, wtedy aromat grillowanej cukinii będzie wyjątkowy.

Cukinię grillujemy z dwóch stron na złoto.

CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Paulina Jaworska