Gorące kanapki z piekarnika – szybki, pyszny i niedrogi sposób na sycący posiłek

Gorące kanapki z piekarnika, czyli domowe zapiekanki, to jeden z najprostszych i najtańszych sposobów na pyszny posiłek. Przygotujesz je w kilka minut, a poradzi sobie z nimi nawet kulinarny nowicjusz. To także świetny patent na wykorzystanie resztek – zamiast kiełbasy możesz dodać salami, boczek czy parówki. Kombinuj ze składnikami i ciesz się chrupiącą, gorącą przekąską.
Gorące kanapki - z czego można je zrobić?
Gorące kanapki z piekarnika to świetny sposób na szybki i smaczny posiłek. Można je przygotować praktycznie ze wszystkiego, co masz pod ręką. Oto kilka pomysłów na składniki:
1. Pieczywo – podstawa każdej kanapki. Szczególnie, że do przygotowania kanapek z piekarnika możemy użyć pieczywa czerstwiejącego. Wykorzystać można praktycznie każdy rodzaj pieczywa.
2. Sosy i smarowidła – dla smaku i wilgotności:
- masło lub oliwa
- ketchup, musztarda, majonez
- sos czosnkowy lub barbecue
- koncentrat pomidorowy lub passata
- pesto (bazyliowe, pomidorowe)
3. Wędliny i mięso – sycące dodatki. Kanapki z piekarnika to doskonały sposób na wykorzystanie wędlin, a także pieczonych lub smażonych mięs. Sprawdzą się na nich także ryby wędzone.
4. Ser – niezbędny dla uzyskania chrupiącej, ciągnącej się warstwy. Wykorzystać można sery żółte, a także pleśniowe, sprawdzi się też mozzarella i feta.
5. Warzywa i dodatki – dla chrupkości i smaku
6. Przyprawy i zioła – dla aromatu
Gorące kanapki można przygotować na milion sposobów – wszystko zależy od tego, co masz w kuchni i na co masz ochotę!
Zobacz więcej sprytnych sposobów na tanie posiłki zapiekane w piekarniku!
SKŁADNIKI
- 9 kromek chleba
- 80 g kiełbasy, pokrojonej w kostkę
- 4 jajka
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka keczupu
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich lub włoskich
- 100 g sera żółtego, startego
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka oleju
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka wybić do miski, rozmieszać z majonezem i keczup, wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem.
- Na koniec dodać pokrojoną kiełbasę i starty ser.
- Olejem posmarować kromki chleba z jednej strony. Odwrócić.
- Masę rozłożyć na chlebie.
- Tak przygotowane kanapki zapiekać w piekarniku pod grillem lub z termoobiegiem.
- Przed podaniem posypać posiekanymi ziołami: szczypiorkiem, koperkiem, natką pietruszki lub bazylią.