Gorące kanapki z piekarnika – szybki, pyszny i niedrogi sposób na sycący posiłek

Gorące kanapki z piekarnika: łatwy sposób na tani posiłek
Autor: Shutterstock, Shutterstock Gorące kanapki z piekarnika to sprytny sposób na pyszny posiłek dla rodziny
łatwy
20 min
4

Gorące kanapki z piekarnika, czyli domowe zapiekanki, to jeden z najprostszych i najtańszych sposobów na pyszny posiłek. Przygotujesz je w kilka minut, a poradzi sobie z nimi nawet kulinarny nowicjusz. To także świetny patent na wykorzystanie resztek – zamiast kiełbasy możesz dodać salami, boczek czy parówki. Kombinuj ze składnikami i ciesz się chrupiącą, gorącą przekąską.

Gorące kanapki - z czego można je zrobić?

Gorące kanapki z piekarnika to świetny sposób na szybki i smaczny posiłek. Można je przygotować praktycznie ze wszystkiego, co masz pod ręką. Oto kilka pomysłów na składniki:

1. Pieczywo – podstawa każdej kanapki. Szczególnie, że do przygotowania kanapek z piekarnika możemy użyć pieczywa czerstwiejącego. Wykorzystać można praktycznie każdy rodzaj pieczywa.

2. Sosy i smarowidła – dla smaku i wilgotności:

  • masło lub oliwa
  • ketchup, musztarda, majonez
  • sos czosnkowy lub barbecue
  • koncentrat pomidorowy lub passata
  • pesto (bazyliowe, pomidorowe)

3. Wędliny i mięso – sycące dodatki. Kanapki z piekarnika to doskonały sposób na wykorzystanie wędlin, a także pieczonych lub smażonych mięs. Sprawdzą się na nich także ryby wędzone.

4. Ser – niezbędny dla uzyskania chrupiącej, ciągnącej się warstwy. Wykorzystać można sery żółte, a także pleśniowe, sprawdzi się też mozzarella i feta. 

5. Warzywa i dodatki – dla chrupkości i smaku

6. Przyprawy i zioła – dla aromatu

Gorące kanapki można przygotować na milion sposobów – wszystko zależy od tego, co masz w kuchni i na co masz ochotę!

Zobacz więcej sprytnych sposobów na tanie posiłki zapiekane w piekarniku!

SKŁADNIKI

  • 9 kromek chleba
  • 80 g kiełbasy, pokrojonej w kostkę
  • 4 jajka
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka keczupu
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich lub włoskich
  • 100 g sera żółtego, startego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka oleju

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka wybić do miski, rozmieszać z majonezem i keczup, wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. 
  • Na koniec dodać pokrojoną kiełbasę i starty ser.
  • Olejem posmarować kromki chleba z jednej strony. Odwrócić.
  • Masę rozłożyć na chlebie.
  • Tak przygotowane kanapki zapiekać w piekarniku pod grillem lub z termoobiegiem.
  • Przed podaniem posypać posiekanymi ziołami: szczypiorkiem, koperkiem, natką pietruszki lub bazylią. 
Świeże zioła w kuchni. Aromatyczne i zdrowe dodatki do potraw
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej