Galaretka rybna: przepis na smaczną przystawkę

2021-03-29
Agnieszka Leciejewska, dietetyk
Galaretka rybna
Autor: thinkstockphotos.com Galaretka rybna to danie lekkie, smaczne i pożywne
łatwy
50 min
4

Galaretka rybna to smaczna, zdrowa i pożywna przekąską, którą warto zacząć większą ucztę kulinarną. Sprawdź, jak zrobić galaretkę z rybą - podajemy dobry przepis.

SKŁADNIKI

  • ok. 250 g filetów z ryb morskich
  • cebula
  • marchewka
  • pietruszka
  • kawałek małego selera
  • łyżka żelatyny
  • 4 łyżki zielonego groszku konserwowego
  • jajko ugotowane na twardo
  • natka pietruszki
  • po 2 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu
  • liść laurowy
  • goździk
  • sok z cytryny
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Filety skrop sokiem z cytryny i oprósz solą, odłóż na godzinę.
  • Warzywa oczyść, zalej 1/2 litra wody, dodaj przyprawy i zagotuj.
  • Rybę włóż do podgotowanego wywaru warzywnego. Gotuj 25–30 minut, potem wyjmij delikatnie wraz z warzywami.
  • W 2 łyżkach ciepłej wody rozpuść łyżkę żelatyny, wymieszaj. Do 2 szklanek ciepłego wywaru dodaj żelatynę i zagotuj. Zestaw z ognia.
  • Do miseczek włóż kawałki ryby, pokrojone w plasterki warzywa, łyżkę groszku i pokrojone jajko, zalej przestudzonym wywarem z żelatyną.
  • Odstaw, aż galaretka stężeje. Udekoruj natką.
Agnieszka Leciejewska, dietetyk