Galaretka rybna: przepis na smaczną przystawkę
2021-03-29
![Galaretka rybna](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-tUY4-MJQb-JhB8_galaretka-rybna-664x442.jpg)
łatwy
50 min
4
Galaretka rybna to smaczna, zdrowa i pożywna przekąską, którą warto zacząć większą ucztę kulinarną. Sprawdź, jak zrobić galaretkę z rybą - podajemy dobry przepis.
SKŁADNIKI
- ok. 250 g filetów z ryb morskich
- cebula
- marchewka
- pietruszka
- kawałek małego selera
- łyżka żelatyny
- 4 łyżki zielonego groszku konserwowego
- jajko ugotowane na twardo
- natka pietruszki
- po 2 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu
- liść laurowy
- goździk
- sok z cytryny
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Filety skrop sokiem z cytryny i oprósz solą, odłóż na godzinę.
- Warzywa oczyść, zalej 1/2 litra wody, dodaj przyprawy i zagotuj.
- Rybę włóż do podgotowanego wywaru warzywnego. Gotuj 25–30 minut, potem wyjmij delikatnie wraz z warzywami.
- W 2 łyżkach ciepłej wody rozpuść łyżkę żelatyny, wymieszaj. Do 2 szklanek ciepłego wywaru dodaj żelatynę i zagotuj. Zestaw z ognia.
- Do miseczek włóż kawałki ryby, pokrojone w plasterki warzywa, łyżkę groszku i pokrojone jajko, zalej przestudzonym wywarem z żelatyną.
- Odstaw, aż galaretka stężeje. Udekoruj natką.