Faszerowane kwiaty cukinii smażone w cieście naleśnikowym
2021-03-29
średni
25 min
4
Cukinię można kupić cały rok, ale jej kwiaty to typowo letni rarytas. Proponujemy kwiaty cukinii w wersji włoskiej - nadziewane twarożkiem i smażone w puszystym cieście naleśnikowym.
SKŁADNIKI
- 6 kwiatów cukinii
- olej do smażenia
- nadzienie:
- 5 łyżek twarożku
- 1 łyżka świeżych ziół (bazylia, oregano, melisa)
- 1 łyżeczka prażonego sezamu
- garść tartego parmezanu
- oliwa
- sól i pieprz
- ciasto naleśnikowe:
- 1 jajko
- 40 g mąki
- 80 ml mleka
- woda gazowana
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Twarożek doprawić do smaku ziołami i przyprawami.
- Kwiaty cukinii delikatnie opłukać. Przeciąć każdy kwiat w taki sposób, aby płatki się rozłożyły.
- Kłaść po 1-2 łyżeczki twarożku, posypywać sezamem, parmezanem i zawijać kwiaty.
- Przygotować ciasto naleśnikowe, miksując wszystkie składniki.
- Każdy kwiat zanurzyć w cieście naleśnikowym i smażyć na głębokim tłuszczu - to jedyny sposób na to, aby ciasto było odpowiednio chrupiące.
- Podawać prosto z patelni.