Faszerowane kwiaty cukinii smażone w cieście naleśnikowym

2021-03-29
AJ
Faszerowane kwiaty cukinii smażone w cieście naleśnikowym
Autor: Shutterstock Kwiaty cukinii - idealna letnia przekąska
średni
25 min
4

Cukinię można kupić cały rok, ale jej kwiaty to typowo letni rarytas. Proponujemy kwiaty cukinii w wersji włoskiej - nadziewane twarożkiem i smażone w puszystym cieście naleśnikowym.

SKŁADNIKI

  • 6 kwiatów cukinii
  • olej do smażenia
  • nadzienie:
  • 5 łyżek twarożku
  • 1 łyżka świeżych ziół (bazylia, oregano, melisa)
  • 1 łyżeczka prażonego sezamu
  • garść tartego parmezanu
  • oliwa
  • sól i pieprz
  • ciasto naleśnikowe:
  • 1 jajko
  • 40 g mąki
  • 80 ml mleka
  • woda gazowana
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Twarożek doprawić do smaku ziołami i przyprawami.
  • Kwiaty cukinii delikatnie opłukać. Przeciąć każdy kwiat w taki sposób, aby płatki się rozłożyły.
  • Kłaść po 1-2 łyżeczki twarożku, posypywać sezamem, parmezanem i zawijać kwiaty.
  • Przygotować ciasto naleśnikowe, miksując wszystkie składniki.
  • Każdy kwiat zanurzyć w cieście naleśnikowym i smażyć na głębokim tłuszczu - to jedyny sposób na to, aby ciasto było odpowiednio chrupiące.
  • Podawać prosto z patelni.
AJ