Fantastyczna duszona kalarepka - pyszna jarzynka lub przekąska
2021-03-29

łatwy
20 min
4
Duszoną kalarepkę można przygotować jako samodzielne, jarskie danie lub podać jako ciepłą jarzynkę do mięsa. Najlepiej smakuje przygotowana z młodych główek, jeśli przygotowujesz danie z kalarepek, które zimowały w piwnicy, drobniej je pokrój.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 4 kalarepki
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka posiekanej natki
- sól
- 1 łyżeczka cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kalarepkę obrać i pokroić w kostkę, zalać wrzącą wodą i ugotować do miękkości.
- Masło wymieszać z mąką i dodać do kalarepki przyprawić solą i cukrem, zagotować.
- Podawać posypaną natką pietruszki.