Domowe chrupki z makaronu: obłędny przepis na przekąskę z niczego

Domowe chrupki z makaronu: obłędny przepis na przekąskę z niczego
Autor: Shutterstock Makaron można zamienić w chrupiącą przekąskę
łatwy
20 min
4

Domowe chrupki można zrobić z makaronu smażonego w głębokim tłuszczu. Smak - to kwestia upodobań. Kształt - zależy od użytego makaronu. Wartość odżywcza? Przynajmniej wiadomo z czego są zrobione. Smażone? Niezdrowe? To prawda. Myślisz, że jak robi się chrupki ze sklepu? Ostrzegam! Te chrupki uzależniają. Jeśli nie chcesz przytyć, usmaż mniej, albo postaw miskę z chrupkami wysoko na szafie. Trudno im się oprzeć...

SKŁADNIKI

  • 3 szklanki suchego makaronu o dowolnym kształcie: świderki, kolanka, rozetki, uszka
  • 3 l wody
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka gotowej przyprawy do kurczaka, gyrosa lub grilla
  • 1 łyżka wędzonej papryki
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W dużym garnku doprowadź wodę do wrzenia i dodaj makaron oraz sól.
  • Ugotuj makaron al dente. Gotuj 1-2 minuty krócej niż wskazuje producent makaronu. Wyjmij jedną kluskę i spróbuj. Jeśli makaron jest sprężysty i lekko niedogotowany to właśnie takiego potrzebujesz.
  • Makaron odcedź na durszlaku i pozostaw na chwilę, aby całkowicie ociekł.
  • Następnie przełóż makaron na czystą ściereczkę i wysusz go. Makaron trafi do gorącego oleju i musi być osuszony.
  • W dużej misce wymieszaj przyprawę do grilla ze sproszkowaną wędzoną papryką.
  • Rozgrzej olej w rondlu do głębokiego smażenia.
  • Wrzucaj małymi porcjami pojedyncze makarony i smaż do zrumienienia.
  • Za pomocą łyżki cedzakowej przełóż usmażony makaron na tacę wyłożoną papierowym ręcznikiem i natychmiast, gdy osączy się z nadmiaru tłuszczu, przełóż chrupki do miski z przyprawami.
  • Potrząśnij miską, aby obtoczyć chrupki w przyprawach. Gotowe!
  • Gotowe chrupki możesz przechowywać w zamkniętym naczyniu przez tydzień.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej