Domowe chrupki z makaronu: obłędny przepis na przekąskę z niczego
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Domowe chrupki można zrobić z makaronu smażonego w głębokim tłuszczu. Smak - to kwestia upodobań. Kształt - zależy od użytego makaronu. Wartość odżywcza? Przynajmniej wiadomo z czego są zrobione. Smażone? Niezdrowe? To prawda. Myślisz, że jak robi się chrupki ze sklepu? Ostrzegam! Te chrupki uzależniają. Jeśli nie chcesz przytyć, usmaż mniej, albo postaw miskę z chrupkami wysoko na szafie. Trudno im się oprzeć...
SKŁADNIKI
- 3 szklanki suchego makaronu o dowolnym kształcie: świderki, kolanka, rozetki, uszka
- 3 l wody
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka gotowej przyprawy do kurczaka, gyrosa lub grilla
- 1 łyżka wędzonej papryki
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W dużym garnku doprowadź wodę do wrzenia i dodaj makaron oraz sól.
- Ugotuj makaron al dente. Gotuj 1-2 minuty krócej niż wskazuje producent makaronu. Wyjmij jedną kluskę i spróbuj. Jeśli makaron jest sprężysty i lekko niedogotowany to właśnie takiego potrzebujesz.
- Makaron odcedź na durszlaku i pozostaw na chwilę, aby całkowicie ociekł.
- Następnie przełóż makaron na czystą ściereczkę i wysusz go. Makaron trafi do gorącego oleju i musi być osuszony.
- W dużej misce wymieszaj przyprawę do grilla ze sproszkowaną wędzoną papryką.
- Rozgrzej olej w rondlu do głębokiego smażenia.
- Wrzucaj małymi porcjami pojedyncze makarony i smaż do zrumienienia.
- Za pomocą łyżki cedzakowej przełóż usmażony makaron na tacę wyłożoną papierowym ręcznikiem i natychmiast, gdy osączy się z nadmiaru tłuszczu, przełóż chrupki do miski z przyprawami.
- Potrząśnij miską, aby obtoczyć chrupki w przyprawach. Gotowe!
- Gotowe chrupki możesz przechowywać w zamkniętym naczyniu przez tydzień.