Dekoracyjna i zdrowa galaretka jarzynowa
2021-03-29

łatwy
15 min
4
Galaretka jarzynowa to pyszny i dekoracyjny pomysł na przystawkę zdrową, dekoracyjną i wegetariańską - bo zamiast klasycznej żelatyny używamy agaru. Polecamy przepis zwłaszcza tym, którym z warzywami nie po drodze. W tej formie smakują nawet największym warzywnym niejadkom.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1/2 szklanki mrożonej kukurydzy
- 1/2 szklanki groszku mrożonego
- 1 papryka czerwona
- 1/2 szklanki mrożonej marchewki
- 1/2 szklanki mrożonych brokułów
- 1/2 główki sałaty lub kapusty pekińskiej
- 3/4 litra bulionu warzywnego
- 125 ml wina białego
- agar
- ewentualnie ogórek konserwowy lub inne warzywa piklowane - dla osób lubiących ostrzejsze smaki.
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bulion warzywny podgrzać, wrzucić do niego mrożona warzywa i gotować przez 5 minut. Odcedzić, bulion zachować.
- Salaterkę wyłożyć liśćmi sałaty lub kapusty pekińskiej. Wsypać do niej odsączone warzywa, dodać pokrojoną w kostkę paprykę i pikle - jeśli lubimy.
- Bulion ponownie podgrzać, dodać wino i agar - w ilości zgodnej z podaną na opakowaniu. Doprawić do smaku. Natychmiast zalewać warzywa w salaterce, gdyż agar szybko żeluje.