Dekoracyjna i zdrowa galaretka jarzynowa

2021-03-29
Dekoracyjna i zdrowa galaretka jarzynowa
Autor: Shutterstock Galaretka jarzynowa to  zdrowy i dekoracyjny pomysł na przystawkę z warzyw
łatwy
15 min
4

Galaretka jarzynowa to pyszny i dekoracyjny pomysł na przystawkę zdrową, dekoracyjną i wegetariańską - bo zamiast klasycznej  żelatyny używamy agaru. Polecamy przepis zwłaszcza tym, którym z warzywami nie po drodze. W tej formie smakują nawet największym warzywnym niejadkom.

Przepis opracowały i  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1/2 szklanki mrożonej kukurydzy
  • 1/2 szklanki groszku mrożonego
  • 1 papryka czerwona
  • 1/2 szklanki mrożonej marchewki
  • 1/2 szklanki mrożonych brokułów
  • 1/2 główki sałaty lub kapusty pekińskiej
  • 3/4 litra bulionu warzywnego
  • 125 ml wina białego
  • agar
  • ewentualnie ogórek  konserwowy lub inne warzywa piklowane - dla osób lubiących  ostrzejsze smaki.

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bulion warzywny  podgrzać, wrzucić do niego mrożona warzywa i gotować przez 5 minut. Odcedzić, bulion zachować.
  • Salaterkę wyłożyć liśćmi sałaty lub kapusty pekińskiej. Wsypać do niej odsączone warzywa, dodać pokrojoną w kostkę paprykę i pikle - jeśli lubimy.
  • Bulion ponownie podgrzać, dodać wino i agar - w ilości zgodnej  z podaną na opakowaniu. Doprawić do smaku. Natychmiast  zalewać warzywa w salaterce, gdyż agar szybko żeluje.