Czipsy arbuzowe: przepis na zdrowe chipsy z arbuza

Czym zastąpić takie przekąski, jak czipsy, batoniki czy paluszki? Polecamy przygotowanie czipsów arbuzowych, które będą zdrową przekąską zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Wykorzystujemy do tego suszarkę do grzybów.
Chipsy ziemniaczane, jak wiadomo, smażone są na głębokim tłuszczu i nie są zdrowe. Zwłaszcza dzieci nie powinny się nimi objadać. Tak przygotowane czipsy są pełne niezdrowego tłuszczu, soli i nie mają żadnych wartości odżywczych. Regularne spożywanie chipsów znacznie zwiększa ryzyko chorób serca i otyłości. Ponadto chipsy ziemniaczane uzależniają i jak każdy z nas pewnie się przekonał, nie jesteśmy w stanie zaspokoić się paroma kęsami – zazwyczaj zjadamy całą paczkę chipsów, bez względu na jej wielkość.
Chipsy arbuzowe są idealnym zamiennikiem dla niezdrowych chipsów ziemniaczanych, uwielbianych przez dzieci. Ta zdrowa i chrupiąca przekąska na pewno przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i rodzicom. Do przygotowania takich słodkich czipsów arbuzowych potrzebujemy jedynie arbuza i elektrycznej suszarki do grzybów.
SKŁADNIKI
- 1 arbuz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Arbuza należy przekroić na połowę, a następnie pokroić na plastry o grubości około 1 centymetra. Każdy plaster należy podzielić na pół i odciąć skórkę. Z arbuza usuwamy również pestki.
- Trójkątne plastry układamy w suszarce do grzybów tak, by pozostały odstępy pomiędzy poszczególnymi kawałkami. Suszymy na najwyższych obrotach przez 7-12 godzin, a następnie przewracamy je na drugą stronę i powtarzamy suszenie.
- Pamiętajmy, by arbuz po wysuszeniu był nadal czerwony i chrupiący. Tak przygotowane chipsy arbuzowe możemy przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiczku w lodówce.