Czerwona cebula pieczona z serem feta i płatkami migdałowymi
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Cebule pieczone z serem feta i płatkami migdałowymi to pyszna przekąska na ciepło. Świetnie smakuje podana z zielonymi oliwkami.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kg czerwonej cebuli
- 0,5 kg ziemniaków
- 0,5 szklanki bulionu warzywnego
- 2 łyżki oliwy
- 250 g sera typu feta
- suszony tymianek
- 4 łyżki płatków migdałowych
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebule i ziemniaki obierz, cebule pokrój w ćwiartki a ziemniaki w plastry.
- Ułóż warzywa warstwami w naczyniu żaroodpornym, zalej bulionem i oliwą, przypraw tymiankiem.
- Naczynie przykryj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 st. C. Piecz godzinę.
- Gdy warzywa zmiękną odkryj naczynie, posyp potrawę pokruszoną fetą i płatkami migdałowymi.
- Zapiekaj jeszcze 15 minut w temperaturze 180 st. C.