Cukinia faszerowana - przepis na cukinię z grilla

2021-03-29
Cukinie na grilla
Autor: Shutterstock Grillowana cukinia.
łatwy
15 min
4

Cukinia to nie tylko smaczne, ale i wartościowe warzywo, które ma szerokie zastosowania. Tym razem proponujemy przygotowanie nadziewanej cukinii na grilla. Podajemy sprawdzony przepis.

SKŁADNIKI

  • 8 cukinii
  • czosnkowo-cebulowa Rama Creme Bonjour
  • 3 młode cebule
  • 2 jajka
  • 3 dkg tartego parmezanu
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinie myjemy i obcinamy końcówki. Kroimy wzdłuż i wydrążamy miąższ łyżką.
  • Cebulę obieramy i siekamy.
  • Delikatnie mieszamy posiekany miąższ cukinii, Ramę, jajka, parmezan i tymianek. Dodajemy łyżkę oliwy, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy.
  • Połówki cukinii układamy na grillu, napełniamy farszem i skrapiamy sokiem z cytryny.
  • Pieczemy około 30 min.