Chrupiące chipsy z obierek ziemniaczanych: sprytny sposób na przekąskę ze skórki ziemniaka
2022-03-15
łatwy
10 min
4
Chrupiące chipsy z obierek ziemniaczanych to sprytny sposób na przekąskę ze skórki ziemniaka. W kuchni używamy dużo ziemniaków! Czasami mamy wrażenie, że wciąż, nic tylko obieramy ziemniaki. Powstają sterty obierek. Co z nimi robić w mieście? Jak oszczędzić na zakupionych ziemniakach i opłatach za wywóz śmieci? Albo jeść nieobrane ziemniaki (idealne do pieczenia i na wiejskie frytki). Albo z obierek robić chipsy!
SKŁADNIKI
- obierki z 4 średnich ziemniaków, im dłuższe, tym zabawniej, ziemniaki wcześniej wyszoruj
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli jodowanej
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 220°C.
- Wyłóż blachę do pieczenia folią aluminiową.
- Obierki ziemniaczane skropić olejem i połową porcji soli i pieprzu.
- Obierki rozłóż w jednej warstwie na przygotowanej blasze do pieczenia.
- Piecz w temperaturze 220°C przez 10-15 minut, aż będą chrupiące i brązowe. Nie zostawiaj ich bez kontroli, bo mogą szybko upiec się, a nawet przypalić.
- Dopraw do smaku drugą połową soli i pieprzu.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Co sprawia, że te chipsy ziemniaczane są tak dobre?
- Uważamy, że to prostota ich przygotowania sprawia, że smakują wybornie. Fakt, że nic nie zostało zmarnowane, to dla nas dodatkowy bonus.
- To świetny pomysł na przekąskę imprezową prawie za grosze.
- Jak zawsze, pragniemy, abyś podzielił się tym przepisem z rodziną i przyjaciółmi. Będziemy wdzięczni, jeśli nas o tym poinformujesz