Chipsy domowe z jarmużu - prosty przepis

2021-03-29
edr
chipsy-domowe-z-jarmuzu-sprawdzony-przepis.jpg
Autor: pixabay.com Smaczna i zdrowa przekąska - chipsy z jarmużu!
łatwy
30 min
4

Ostatnio coraz bardziej popularną odmianą chipsów warzywnych są chipsy z jarmużu. Właśnie zaczyna się sezon na jarmuż, dlatego warto przygotować je właśnie teraz, kiedy liście są świeże, dzięki czemu w pieczeniu uzyskają odpowiednią chrupkość. Jak je przygotować?

Chipsy warzywne to smaczna i zdrowsza alternatywa dla chipsów ziemniaczanych, które kupujemy w sklepach. Wariantów jest mnóstwo: chipsy buraczane, pietruszkowe, marchewkowe, to tylko kilka z odmian chipsów warzywnych. Są łatwe w przygotowaniu i świetnie sprawdzą się jako przystawka czy przekąska do piwa.

 

SKŁADNIKI

  • liście jarmużu (uwaga: należy przygotować minimum kilka dużych liści, które po upieczeniu stracą dużo na objętości)
  • sól morska
  • tłuszcz przystosowany do obróbki termicznej (np. olej kokosowy lub oliwa z oliwek)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jarmuż należy umyć, pozbawić najgrubszych włókien i rozdrobnić na kawałki o wielkości około 3-4 cm.
  • Umieszczone w misce pokrojone liście posypujemy solą, polewamy oliwą z oliwek, a następnie dokładnie mieszamy.
  • Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Pieczemy około 3 do 5 minut w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni Celsjusza. Należy uważać, aby chipsy były chrupkie, ale się nie spaliły!
  • Osoby, które lubią wyraziste smaki mogą posypać chipsy słodką papryką, chili lub skropić sokiem z cytryny.
edr