Carpaccio z wołowiny: przepis na elegancką włoską przystawkę
2021-03-29
łatwy
10 min
4
Przepis na włoskie carpaccio z wołowiny to pomysł na wykwintną przystawkę. Cieniutkie plasterki surowego mięsa podaje się z sosem winegret, pieczarkami i pieprzem. Smacznego!
SKŁADNIKI
- 10 dag polędwicy wołowej
- 1 łyżka oliwy
- 2-3 łyżki sosu winegret
- 2 łyżki cieniutko zeskrobanego parmezanu
- 2 pieczarki
- 5 gałązek bazylii
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Oczyszczoną zamrożoną polędwicę (trzeba ją trzymać godzinę w zamrażalniku) ostrym nożem pokrój na cieniutkie, prawie przezroczyste plasterki (powinno wyjść ok. 15).
- Talerz posmaruj oliwą, obłóż mięsem, polej sosem winegret, a następnie posyp serem.
- Na wierzchu ułóż cienko pokrojone pieczarki (plastry grubości 2 mm). Posól, posyp grubo zmielonym pieprzem, obsyp całymi listkami bazylii.
- Podawaj z bagietką.