Carpaccio z wołowiny inaczej - przepis
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Carpaccio zazwyczaj przygotowuje się z surowej, bardzo schłodzonej wołowiny - polędwicy lub ligawy. My proponujemy nieco inne carpaccio, z lekko obsmażonej wołowiny, która ciekawie prezentuje się na półmisku, ma też bardziej wyrazisty smak niż surowe mięso.
SKŁADNIKI
- 45 dag polędwicy wołowej;
- oliwki;
- pomidory suszone;
- anchois;
- 1 fenkuł;
- cukinia;
- kapary;
- mięta;
- 1 cytryna;
- 1 łyżka musztardy Dijon;
- oliwa;
- garść rukoli;
- kawałek parmezanu;
- bagietka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Polędwicę posypujemy lekko solą i pieprzem oraz wrzucamy na patelnię (gdzie wcześniej rozgrzewamy oliwę). Wołowinę obsmażamy po około 2 minuty z obu stron.
- Polędwicę kroimy na kilkumilimetrowe plastry a następnie układamy na dużym talerzu. Oliwki, pomidory, anchois drobno siekamy i układamy na wołowinie.
- Fenkuł i skórkę z cukinii należy bardzo cienko pokroić i dodać do potrawy.
- Na koniec dodajemy kapary, miętę oraz skórkę cytrynową (wcześniej sparzoną).
- Carpaccio doprawiamy dressingiem przygotowanym z musztardy Dijon, soku cytrynowego oraz oliwy. Proporcje 1:1:3.
- Posypujemy rukolą, startym parmezanem. Danie należy podawać z bagietką.