Carpaccio z wołowiny inaczej - przepis

2021-03-29
Katarzyna Tarasiuk
jak_zrobic_modne_dania_na.jpg
Autor: photos.com Carpaccio wołowe to doskonała w smaku i bardzo elegancka przystawka
łatwy
25 min
4

Carpaccio zazwyczaj przygotowuje się z surowej, bardzo schłodzonej wołowiny  - polędwicy lub ligawy. My proponujemy nieco inne carpaccio,  z lekko obsmażonej wołowiny, która ciekawie prezentuje się na półmisku, ma też bardziej wyrazisty smak niż surowe mięso.

SKŁADNIKI

  • 45 dag polędwicy wołowej;
  • oliwki;
  • pomidory suszone;
  • anchois;
  • 1 fenkuł;
  • cukinia;
  • kapary;
  • mięta;
  • 1 cytryna;
  • 1 łyżka musztardy Dijon;
  • oliwa;
  • garść rukoli;
  • kawałek parmezanu;
  • bagietka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Polędwicę posypujemy lekko solą i pieprzem oraz wrzucamy na patelnię (gdzie wcześniej rozgrzewamy oliwę). Wołowinę obsmażamy po około 2 minuty z obu stron.
  • Polędwicę kroimy na kilkumilimetrowe plastry a następnie układamy na dużym talerzu. Oliwki, pomidory, anchois drobno siekamy i układamy na wołowinie.
  • Fenkuł i skórkę z cukinii należy bardzo cienko pokroić i dodać do potrawy.
  • Na koniec dodajemy kapary, miętę oraz skórkę cytrynową (wcześniej sparzoną).
  • Carpaccio doprawiamy dressingiem przygotowanym z musztardy Dijon, soku cytrynowego oraz oliwy. Proporcje 1:1:3.
  • Posypujemy rukolą, startym parmezanem. Danie należy podawać z bagietką.
Katarzyna Tarasiuk