Carpaccio z pieczonej jagnięciny - idealne na przystawkę
2021-03-29
średni
45 min
4
Carpaccio z pieczonej jagnięciny podaje się jako małe danie w zimnym bufecie lub jako przekąskę. Pieczony schab jagnięcy smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Carpaccio to cienkie plastry wysokogatunkowego mięsa - tym razem pieczonego schabu jagnięcego, podawane z sosem podkreślającym smak potrawy.
SKŁADNIKI
- 500 g schabu jagnięcego
- 2 papryki
- 1/2 ogórka
- 4 pomidory
- ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki tymianku
- łyżeczka natki
- 1/2 szklanki oleju
- 4 łyżki octu winnego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso umyć, oprószyć solą i pieprzem, obsmażyć na 3 łyżkach oleju. Ułożyć na blasze, wstawić do piekarnika, piec 15 minut w temperaturze 180°C.
- Mięso wyjąć z piekarnika, zawinąć w folię aluminiową, odłożyć na 10 minut. Następnie schłodzić.
- W czasie gdy mięso się piecze, papryki umyć, oczyścić z nasion, pokropić oliwą i upiec w piekarniku. Kiedy skórka się zrumieni - wyjąć i włożyć do foliowej torebki.
- Gdy papryka przestygnie, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w kostkę. Ogórek umyć, pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać, posiekać i podsmażyć na oliwie. Dodać pozostałe warzywa.
- Podsmażać około 5 minut. Gdy będą gotowe, odstawić do ostudzenia.
- Do warzyw dodać ocet, olej, natkę, tymianek, sól, pieprz i wymieszać.
- Mięso pokroić w bardzo cienkie plastry, ułożyć na półmisku, oprószyć pieprzem i solą, wyłożyć warzywny sos. Podawać w pieczywem.