Carpaccio z awokado: przepis na elegancką przystawkę

2021-03-29
Dobre Wnętrze
Na wigilię: carpaccio z awokado
Autor: Konrad Kalbarczyk Carpaccio z awokado to przystawka, która przyjemnie zaskoczy gości
łatwy
15 min
4

Awokado ma tyle wartości odżywczych, że zaliczane jest do superpokarmów. Można je wykorzystać do nietypowej wersji carpaccio, czyli przekąski rodem z Włoch. Delikatny w smaku owoc awokado świetnie komponuje się z bardziej wyrazistym sosem. Sprawdź, jak zrobić carpaccio z awokado. Z powodzeniem można taką przekąskę zaserwować w karnawale gościom.

SKŁADNIKI

  • 2 dojrzałe awokado
  • garść rukoli lub roszponki
  • sok z cytryny
  • garść pestek dyni
  •  
  • Sos:
  • 20 ml oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 10 ml białego octu winnego
  • łyżka miodu
  • cebula pokrojona w drobną kostkę
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Awokado obierz, usuń pestkę, pokrój w plastry, ułóż na talerzu razem z rukolą, skrop cytryną.
  • Składniki sosu wymieszaj, polej nim awokado.
  • Pestki dyni upraż na patelni. Udekoruj carpaccio pestkami dyni i liśćmi rukoli.
Dobre Wnętrze