Carpaccio z awokado: przepis na elegancką przystawkę
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Awokado ma tyle wartości odżywczych, że zaliczane jest do superpokarmów. Można je wykorzystać do nietypowej wersji carpaccio, czyli przekąski rodem z Włoch. Delikatny w smaku owoc awokado świetnie komponuje się z bardziej wyrazistym sosem. Sprawdź, jak zrobić carpaccio z awokado. Z powodzeniem można taką przekąskę zaserwować w karnawale gościom.
SKŁADNIKI
- 2 dojrzałe awokado
- garść rukoli lub roszponki
- sok z cytryny
- garść pestek dyni
- Sos:
- 20 ml oliwy z pierwszego tłoczenia
- 10 ml białego octu winnego
- łyżka miodu
- cebula pokrojona w drobną kostkę
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Awokado obierz, usuń pestkę, pokrój w plastry, ułóż na talerzu razem z rukolą, skrop cytryną.
- Składniki sosu wymieszaj, polej nim awokado.
- Pestki dyni upraż na patelni. Udekoruj carpaccio pestkami dyni i liśćmi rukoli.