Carpaccio di manzo: przepis na klasyczne włoskie carpaccio wołowe
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Carpaccio z wołowiny, czyli carpaccio di manzo, to znakomita przekąska i specjał kuchni włoskiej. Nie dość, że ładnie wygląda, to jeszcze znakomicie smakuje. Podajemy przepis na klasyczne włoskie carpaccio wołowe.
SKŁADNIKI
- filet wołowy
- sól morska
- pieprz
- rukola
- sok z cytryny
- oliwa (lub oliwa truflowa)
- kapary
- pieczarki
- płatki parmezanu
- ćwiartki cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Filet wołowy umyć, przyprawić solą i pieprzem, zrolować, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do zamrażalnika.
- Zmrożone mięso pokroić w bardzo cienkie plastry i ułożyć je na talerzu.
- Rukolę doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i oliwą, wymieszać i ułożyć na środku.
- Udekorować kaparami, plasterkami pieczarek, parmezanem, skropić oliwą. Podawać z ćwiartkami cytryny.