Bryndza: przepis na chrupiące paluszki z bryndzą
2021-03-29

średni
40 min
4
Z powodu ostrego smaku i zapachu ser bryndza ma zarówno zwolenników, jak i przeciwników. Szczególnie tym drugim polecamy chrupiące paluszki z bryndzą, które z powodzeniem mogą konkurować z włoskimi paluszkami grissini.
Bryndza - co to za ser?
Bryndza tradycyjnie powinna być produkowana z mleka owczego, ale zdarzają się odmiany z mieszanki z mlekiem krowim. To miękki ser podpuszczkowy o charakterystycznym smaku, dosyć mocno słony. Ale jak się okazuje, jest to zaletą w przypadku chrupiących paluszków.
SKŁADNIKI
- 70 dkg mąki pszennej (4 szklanki)
- ok. 40 dkg bryndzy
- 2 dkg drożdży
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 12 dkg masła lub margaryny do pieczenia
- 2 łyżki mleka w proszku
- 2 łyżki kminku lub maku
- jajko do smarowania ciasta
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Drożdże rozkruszamy w niewielkiej ilości letniej wody, dodajemy łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki, lekko mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia.
- Do przesianej mąki dodajemy wyrośnięty rozczyn oraz roztopiony tłuszcz, mleko rozpuszczone w wodzie oraz sól. Wszystkie składniki łączymy i dodajemy bryndzę. Całość zagniatamy jak ciasto.
- Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godz. Gdy ciasto będzie już wyrośnięte, formujemy z niego podłużne paluszki lub świderki i układamy je na blasze obsypanej mąką lub na papierze do pieczenia. W takiej postaci ciasto musi jeszcze raz urosnąć.
- Po minimum 30 minutach smarujemy paluszki z bryndzą roztrzepanym jajkiem, posypujemy kminkiem lub makiem, wstawiamy do nagrzanego do 200 st. piekarnika i w takiej temperaturze pieczemy „chrupanki” na złoty kolor. Paluszki serowe z bryndzą mogą być dodatkiem do różnych sałatek lub dań, świetnie smakują też same.