Brazylijskie kotleciki coxinha: przepis

2021-03-29
Monika Samulak
Brazylijskie kotleciki coxinha
Autor: Shutterstock Brazylijska przekąska coxinha to smażone w głębokim tłuszczu paszteciki z nadzieniem z kurczaka.
średni
90 min
4

Brazylijskie kotleciki coxinha (wym. kohinas) to właściwie krokiety lub smażone pierożki nadziewane kurczakiem. Kotleciki coxinha są daniem idealnym jako ciepła przekąska na domowych imprezach. Najlepiej zrobić je wcześniej, a przed samym podaniem włożyć do piekarnika, aby "złapały ciepło", a następnie podać na tacy z ostrym sosem pomidorowym. Coxinhy są bardzo sycące, dlatego możemy do nich podać tylko lekką surówkę lub barszczyk czerwony.

SKŁADNIKI

  • 3 (pojedyncze) piersi kurczaka
  • 1/2 posiekanej cebuli
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 6 łyżek masła
  • 2 kostki bulionu drobiowego
  • sól
  • pieprz do smaku
  • 3 szklanki mąki
  • 25 dag kremowego twarożku (może być też np. brie)
  • pół pęczka posiekanego szczypiorku lub natki pietruszki
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • tłuszcz do głębokiego smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do garnka włóż piersi kurczaka, cebulę, czosnek, kostki bulionowe i masło. Dopraw solą i pieprzem.
  • Zalej 4 szklankami wody, gotuj, aż kurczak będzie miękki.
  • Wyjmij mięso i drobniutko je pokrój, następnie dodaj natkę lub szczypiorek, serek, sól, pieprz - to utworzy farsz.
  • Odmierz i gotuj 3 szklanki bulionu, w którym wcześniej gotował się kurczak.
  • Wsyp mąkę. Dość energicznie mieszając, gotuj około minuty, aż powstanie ciasto.
  • Wyjmij z garnka, a gdy trochę przestygnie, dodaj dwa żółtka i zagniataj tak długo, aby nie było grudek.
  • Następnie wałkuj ciasto do grubości 1/2 cm i wycinaj kółeczka (np. szklanką), na każdym ułóż trochę farszu, brzegi kółeczek sklej mocno ponad farszem, formując je tak, aby przypominały udka kurczaka (można też zrobić w kształcie pierożków).
  • Panieruj w roztrzepanym białku, a potem w bułce tartej i smaż 8 minut w głębokim tłuszczu, co jakiś czas odwracając.
Monika Samulak