Brazylijskie kotleciki coxinha: przepis
2021-03-29

średni
90 min
4
Brazylijskie kotleciki coxinha (wym. kohinas) to właściwie krokiety lub smażone pierożki nadziewane kurczakiem. Kotleciki coxinha są daniem idealnym jako ciepła przekąska na domowych imprezach. Najlepiej zrobić je wcześniej, a przed samym podaniem włożyć do piekarnika, aby "złapały ciepło", a następnie podać na tacy z ostrym sosem pomidorowym. Coxinhy są bardzo sycące, dlatego możemy do nich podać tylko lekką surówkę lub barszczyk czerwony.
SKŁADNIKI
- 3 (pojedyncze) piersi kurczaka
- 1/2 posiekanej cebuli
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 6 łyżek masła
- 2 kostki bulionu drobiowego
- sól
- pieprz do smaku
- 3 szklanki mąki
- 25 dag kremowego twarożku (może być też np. brie)
- pół pęczka posiekanego szczypiorku lub natki pietruszki
- 2 jajka
- bułka tarta
- tłuszcz do głębokiego smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do garnka włóż piersi kurczaka, cebulę, czosnek, kostki bulionowe i masło. Dopraw solą i pieprzem.
- Zalej 4 szklankami wody, gotuj, aż kurczak będzie miękki.
- Wyjmij mięso i drobniutko je pokrój, następnie dodaj natkę lub szczypiorek, serek, sól, pieprz - to utworzy farsz.
- Odmierz i gotuj 3 szklanki bulionu, w którym wcześniej gotował się kurczak.
- Wsyp mąkę. Dość energicznie mieszając, gotuj około minuty, aż powstanie ciasto.
- Wyjmij z garnka, a gdy trochę przestygnie, dodaj dwa żółtka i zagniataj tak długo, aby nie było grudek.
- Następnie wałkuj ciasto do grubości 1/2 cm i wycinaj kółeczka (np. szklanką), na każdym ułóż trochę farszu, brzegi kółeczek sklej mocno ponad farszem, formując je tak, aby przypominały udka kurczaka (można też zrobić w kształcie pierożków).
- Panieruj w roztrzepanym białku, a potem w bułce tartej i smaż 8 minut w głębokim tłuszczu, co jakiś czas odwracając.