Bliny - przepis Ewy Wachowicz z programu Ewa gotuje
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Przepis na bliny Ewy Wachowicz warto wykorzystać, gdy w kuchni nie ma za dużo. Bowiem do zrobienia blinów z programu "Ewa gotuje" wystarczy mąka, mleko i jajka oraz ulubiona konfitura. To prosty i tani sposób na smakowity podwieczorek. Sprawdź, jak robi bliny Ewa Wachowicz.
SKŁADNIKI
- 1 l mleka
- 4 jajka
- 8 łyżek mąki
- 2 łyżki cukru
- 50 g masła
- 200 g konfitury z czarnej porzeczki
- 0,5 kg truskawek
- 5 łyżek miodu
- Sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jaja wbij do dużej miski i roztrzep. Dodaj sól oraz cukier i całość wymieszaj.
- Gdy cukier i sól dobrze się rozpuszczą, dodaj mąkę i szklankę mleka. Całość zmiksuj robotem na jednolitą masę.
- Gdy już nie ma żadnych grudek, wlej resztę mleka razem z roztopionym wcześniej masłem. Ciasto jest rzadkie i właśnie takie powinno być.
- Rozgrzej patelnię i nalej odrobinę ciasta tyle, by zrobiła się cieniutka warstwa. Smaż z obu stron na złocisty kolor.
- Bliny podawaj z konfiturą z czarnej porzeczki, dżemami lub ze świeżymi owocami.