Bliny - przepis Ewy Wachowicz z programu Ewa gotuje

2021-03-29
bliny
Autor: thinkstockphotos.com Bliny podawaj z ulubioną konfiturą
łatwy
20 min
4

Przepis na bliny Ewy Wachowicz warto wykorzystać, gdy w kuchni nie ma za dużo. Bowiem do zrobienia blinów z programu "Ewa gotuje" wystarczy mąka, mleko i jajka oraz ulubiona konfitura. To prosty i tani sposób na smakowity podwieczorek. Sprawdź, jak robi bliny Ewa Wachowicz. 

SKŁADNIKI

  • 1 l mleka
  • 4 jajka
  • 8 łyżek mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 50 g masła
  • 200 g konfitury z czarnej porzeczki
  • 0,5 kg truskawek
  • 5 łyżek miodu
  • Sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jaja wbij do dużej miski i roztrzep. Dodaj sól oraz cukier i całość wymieszaj.
  • Gdy cukier i sól dobrze się rozpuszczą, dodaj mąkę i szklankę mleka. Całość zmiksuj robotem na jednolitą masę.
  • Gdy już nie ma żadnych grudek, wlej resztę mleka razem z roztopionym wcześniej masłem. Ciasto jest rzadkie i właśnie takie powinno być.
  • Rozgrzej patelnię i nalej odrobinę ciasta tyle, by zrobiła się cieniutka warstwa. Smaż z obu stron na złocisty kolor.
  • Bliny podawaj z konfiturą z czarnej porzeczki, dżemami lub ze świeżymi owocami.