Bezglutenowa ryba po grecku: przepis dla osób na diecie bezglutenowej

2021-03-29
Bezglutenowa ryba po grecku
Autor: Shutterstock Bezglutenowa ryba po grecku to świetny pomysł na danie dla osób nie tolerujących glutenu
łatwy
45 min
4

Zobaczcie, jak zrobić rybę po grecku w wersji  bezglutenowej! Zazwyczaj  rybę do ryby po grecku panierujemy - przynajmniej w  mące, choć niektórzy  wolą wersję z jajkiem i bułką tartą. Tak czy  inaczej  - tak przygotowana ryba może zaszkodzić osobom chorym na celiakię, czyli nietolerującym glutenu. Czym zastąpić panierkę, by ryba smakowała wybornie?

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka skrobi kukurydzianej
  • 1 dag drożdży instant
  • 1 jajo
  • 4 łyżki wody
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 kg filetów z morskiej ryby bez skóry i ości
  • 1 kg marchwi
  • pół cebuli
  • nierafinowany olej rzepakowy
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę kukurydzianą, drożdże, jajko, szczyptę soli i wodę zmiksuj blenderem ręcznym na gładką masę. Rybę pokrój w paski, obtocz w przygotowanym cieście i smaż na patelni lekko wysmarowanej olejem.
  • Usmażone kawałki ryby ułóż na półmisku. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Podsmaż ją na łyżce oleju i zalej szklanką wody, a następnie duś pod przykryciem przez 15 minut.
  • W tym czasie na patelni zeszklij połowę poszatkowanej cebuli i dodaj ją do marchwi. Pod koniec duszenia warzyw dopraw je pomidorami, sokiem z cytryny, solą i pieprzem i duś jeszcze przez kilka minut.
  • Do wystudzonych warzyw dodaj rybę i całość lekko wymieszaj. Podawaj na zimno.