Bezglutenowa ryba po grecku: przepis dla osób na diecie bezglutenowej
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Zobaczcie, jak zrobić rybę po grecku w wersji bezglutenowej! Zazwyczaj rybę do ryby po grecku panierujemy - przynajmniej w mące, choć niektórzy wolą wersję z jajkiem i bułką tartą. Tak czy inaczej - tak przygotowana ryba może zaszkodzić osobom chorym na celiakię, czyli nietolerującym glutenu. Czym zastąpić panierkę, by ryba smakowała wybornie?
SKŁADNIKI
- 1 szklanka skrobi kukurydzianej
- 1 dag drożdży instant
- 1 jajo
- 4 łyżki wody
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 kg filetów z morskiej ryby bez skóry i ości
- 1 kg marchwi
- pół cebuli
- nierafinowany olej rzepakowy
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę kukurydzianą, drożdże, jajko, szczyptę soli i wodę zmiksuj blenderem ręcznym na gładką masę. Rybę pokrój w paski, obtocz w przygotowanym cieście i smaż na patelni lekko wysmarowanej olejem.
- Usmażone kawałki ryby ułóż na półmisku. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Podsmaż ją na łyżce oleju i zalej szklanką wody, a następnie duś pod przykryciem przez 15 minut.
- W tym czasie na patelni zeszklij połowę poszatkowanej cebuli i dodaj ją do marchwi. Pod koniec duszenia warzyw dopraw je pomidorami, sokiem z cytryny, solą i pieprzem i duś jeszcze przez kilka minut.
- Do wystudzonych warzyw dodaj rybę i całość lekko wymieszaj. Podawaj na zimno.