Beef jerky: domowa suszona wołowina
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Beef jerky, czyli suszona wołowina przygotowana według tradycyjnego przepisu północno-amerykańskich Indian, to świetna przekąska. Dawniej w ten sposób konserwowano mięso na zimę, które można było zabrać na wyprawę, polowanie, w drogę. Do suszenia nadaje się tylko mięso pozbawione tłuszczu i żył. Najlepsze to polędwica i ligawa. Osobiście polecam tę drugą, ponieważ jest dużo tańsza od polędwicy.
SKŁADNIKI
- 1 kg ligawy
- 1 duża cebula
- 6 ząbków czosnku
- 200 ml whisky
- 20 0ml sosu sojowego
- 15 0ml sosu Worcestershire
- 1 łyżka ziaren kolendry, tłuczonych
- 1 łyżka ostrej papryki w płatkach
- 1 łyżka czarnego mielonego pieprzu
- 3 łyżki miodu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso włożyć do zamrażalnika lub zamrażarki na 2 godziny. Mięso nie zamarznie, ale będzie na tyle twarde, że łatwiej będzie go kroić na cienkie plasterki.
- Cebulę pokroić w piórka, czosnek posiekać. Z podanych składników przygotować marynatę i wymieszać z cebulą i czosnkiem.
- Mięso pokroić na w miarę cienkie skrawki wielkości kęsa.
- Pokrojoną wołowinę dokładnie pokryć marynatą, przykryć szczelnie i wstawić do lodówki na 48 godzin. W połowie marynowanie wymieszać.
- Mięso wyjąć z marynaty, osuszyć na papierowych ręcznikach.
- Suszenie w piekarniku z termoobiegiem: Kawałki wołowiny nawlekać na patyczki do szaszłyków, zawiesić na kratce w piekarniku i suszyć w temperaturze 50°C, przy lekko uchylonych drzwiczkach, przez 4-6 godzin. Kawałki mięsa powinny być suche, ale elastyczne i łatwo się rwać. Potem pozostawić jeszcze na 2-3 dni w przewiewnym miejscu na dosuszenie. Gotowe zamknąć w szczelnym opakowaniu. Można przechowywać do 6 miesięcy.
- Suszenie w suszarce do grzybów i warzyw: Kawałki wołowiny układać na kratkach suszarki w tak sposób, aby na kolejnych poziomach skrawki mięsa leżały na przemiennie, w ten sposób uzyskamy lepszą wentylację. Suszyć 4-6 godziny, przez kolejne 2-4 dni, suszyć jeszcze przez 1 godzinę dziennie. Jeśli wołowina jest sucha, lecz elastyczna i da się łatwo rwać to znaczy, że można zakończyć suszenie. Gotowe kawałki mięsa szczelnie zamknąć. Można przechowywać do 6-8 miesięcy.