Beef jerky: domowa suszona wołowina

Beef jerky: domowa suszona wołowina
Autor: Shutterstock, Shutterstock Suszona wołowina to niezwykle smaczna przekąska
łatwy
45 min
4

Beef jerky, czyli suszona wołowina przygotowana według tradycyjnego przepisu północno-amerykańskich Indian, to świetna przekąska. Dawniej w ten sposób konserwowano mięso na zimę, które można było zabrać na wyprawę, polowanie, w drogę. Do suszenia nadaje się tylko mięso pozbawione tłuszczu i żył. Najlepsze to polędwica i ligawa. Osobiście polecam tę drugą, ponieważ jest dużo tańsza od polędwicy. 

SKŁADNIKI

  • 1 kg ligawy
  • 1 duża cebula
  • 6 ząbków czosnku
  • 200 ml whisky
  • 20 0ml sosu sojowego
  • 15 0ml sosu Worcestershire
  • 1 łyżka ziaren kolendry, tłuczonych
  • 1 łyżka ostrej papryki w płatkach
  • 1 łyżka czarnego mielonego pieprzu
  • 3 łyżki miodu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso włożyć do zamrażalnika lub zamrażarki na 2 godziny. Mięso nie zamarznie, ale będzie na tyle twarde, że łatwiej będzie go kroić na cienkie plasterki.
  • Cebulę pokroić w piórka, czosnek posiekać. Z podanych składników przygotować marynatę i wymieszać z cebulą i czosnkiem. 
  • Mięso pokroić na w miarę cienkie skrawki wielkości kęsa. 
  • Pokrojoną wołowinę dokładnie pokryć marynatą, przykryć szczelnie i wstawić do lodówki na 48 godzin. W połowie marynowanie wymieszać.
  • Mięso wyjąć z marynaty, osuszyć na papierowych ręcznikach.
  • Suszenie w piekarniku z termoobiegiem: Kawałki wołowiny nawlekać na patyczki do szaszłyków, zawiesić na kratce w piekarniku i suszyć w temperaturze 50°C, przy lekko uchylonych drzwiczkach, przez 4-6 godzin. Kawałki mięsa powinny być suche, ale elastyczne i łatwo się rwać. Potem pozostawić jeszcze na 2-3 dni w przewiewnym miejscu na dosuszenie. Gotowe zamknąć w szczelnym opakowaniu. Można przechowywać do 6 miesięcy.
  • Suszenie w suszarce do grzybów i warzyw: Kawałki wołowiny układać na kratkach suszarki w tak sposób, aby na kolejnych poziomach skrawki mięsa leżały na przemiennie, w ten sposób uzyskamy lepszą wentylację. Suszyć 4-6 godziny, przez kolejne 2-4 dni, suszyć jeszcze przez 1 godzinę dziennie. Jeśli wołowina jest sucha, lecz elastyczna i da się łatwo rwać to znaczy, że można zakończyć suszenie. Gotowe kawałki mięsa szczelnie zamknąć. Można przechowywać do 6-8 miesięcy.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej