Bakłażan faszerowany - pyszne roladki z oberżyny
2021-03-29
łatwy
50 min
4
Bakłażan, inaczej oberżyna, psianka podłużna, miłosna gruszka, to popularne letnie warzywo o charakterystycznym ciemnofioletowym kolorze, które można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Jednym z nich jest faszerowanie. Podajemy prosty przepis na faszerowanego bakłażana.
Bakłażan jest warzywem niskokalorycznym, bogatym w potas, wapń i magnez. Zawiera także przeciwutleniacze, takie jak witamina C i A.
SKŁADNIKI
- 2, 3 bakłażany, w zależności od wielkości warzyw,
- ok. 30 dag mielonego mięsa, może być mięso wieprzowe lub delikatniejsze cielęce,
- świeże: cebula, natka pietruszki, gałązka mięty,
- szczypta papryki, cynamonu, kolendry, sól, pieprz,
- kilka łyżek oleju
- Sos:
- koncentrat pomidorowy,
- 2 szklanki bulionu,
- 2 łyżeczki cukru,
- łyżeczka oregano,
- sól, pieprz,
- czarne oliwki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bakłażana kroimy wzdłuż w plastry grubości ok. 1 cm. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (200ºC), pieczemy ok. 15 minut, po czym plastry studzimy.
- Cebulę drobno siekamy i obsmażamy na oleju na patelni. Mięso przekładamy do miski, dodajemy cebulę i pozostałe składniki. Całość dokładnie mieszamy.
- Na plastry bakłażana układamy farsz i zawijamy w roladki. Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem.
- Wszystkie składniki na sos mieszamy. Całość zalewamy sosem z oliwkami.
- Bakłażany wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC i zapiekamy około 30-40 minut.
- Faszerowanego bakłażana możemy podawać z ryżem.