Bakłażan faszerowany - pyszne roladki z oberżyny

2021-03-29
Marta Kula
ThinkstockPhotos-468406251.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Delikatny bakłażan doskonale nadaje się do nadziewania rozmaitymi farszami
łatwy
50 min
4

Bakłażan, inaczej oberżyna, psianka podłużna, miłosna gruszka, to popularne letnie warzywo o charakterystycznym ciemnofioletowym kolorze, które można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Jednym z nich  jest faszerowanie. Podajemy prosty przepis na faszerowanego bakłażana.

Bakłażan jest warzywem niskokalorycznym, bogatym w potas, wapń i magnez. Zawiera także przeciwutleniacze, takie jak witamina C i A.

SKŁADNIKI

  • 2, 3 bakłażany, w zależności od wielkości warzyw,
  • ok. 30 dag mielonego mięsa, może być mięso wieprzowe lub delikatniejsze cielęce,
  • świeże: cebula, natka pietruszki, gałązka mięty,
  • szczypta papryki, cynamonu, kolendry, sól, pieprz,
  • kilka łyżek oleju
  • Sos:
  • koncentrat pomidorowy,
  • 2 szklanki bulionu,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • łyżeczka oregano,
  • sól, pieprz,
  • czarne oliwki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bakłażana kroimy wzdłuż w plastry grubości ok. 1 cm. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (200ºC), pieczemy ok. 15 minut, po czym plastry studzimy.
  • Cebulę drobno siekamy i obsmażamy na oleju na patelni. Mięso przekładamy do miski, dodajemy cebulę i pozostałe składniki. Całość dokładnie mieszamy.
  • Na plastry bakłażana układamy farsz i zawijamy w roladki. Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem.
  • Wszystkie składniki na sos mieszamy. Całość zalewamy sosem z oliwkami.
  • Bakłażany wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC i zapiekamy około 30-40 minut.
  • Faszerowanego bakłażana możemy podawać z ryżem.
Marta Kula