Bajgiel z pastą z fety i humusem - przepis

2021-03-29
kanapka z bajgla z pastą z fety i hummusem
Autor: photos.com Bajgle nadają się do przygotowywania pysznych kanapek - klasyczne to serek i łosoś, ale warto wypróbować inne kombinacje smakowe
łatwy
15 min
4

Bajgle to obok donutsów najpopularniejszy składnik drugiego śniadania w Stanach Zjednoczonych. To okrągłe, przypominające obwarzanek pieczywo idealnie nadaje się do stworzenia wyśmienitych kanapek. Wypróbujmy bajgle - tym bardziej, że można je kupić w wielu polskich miastach!

ZOBACZ TEŻ: Wieloziarnisty Beef Bajgiel - nowa gwiazda wśród Stars of America w McDonald’s

Bajgle, choć kojarzą się nam ze Stanami Zjednoczonymi, podobno tak naprawdę pochodzą z Krakowa. Wypiekali je żydowscy piekarze. Przed II wojną światową polski piekarz założył pierwszą w Ameryce piekarnię specjalizującą się w pieczeniu bajgli. Jest ich wiele rodzajów, robione są zarówno na słono, jak i na słodko, a lekko podpieczone i posmarowane twarożkiem lub masłem bajgle smakują wyśmienicie.

ZOBACZ wideo i samodzielnie upiecz pyszne bajgle!

SKŁADNIKI

  • 3-4 bajgle,
  • masło,
  • 2 papryki (czerwona i żółta),
  • kiełki (najlepiej lucerny),
  • 5 liści sałaty,
  • świeży ogórek,
  • opakowanie hummusu
  •  
  • Składniki na pastę z fety:
  • 120 g twarożku,
  • 40g sera fety,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 30 g orzeszków piniowych (może być słonecznik),
  • oregano

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umytą, osuszoną i posmarowaną oliwą paprykę pieczemy na grillowej patelni (lub ruszcie w gazowym piekarniku). Co jakiś czas przewracamy do momentu, aż skórka będzie zwęglona.
  • Upieczoną wkładamy do foliowej torebki i zamykamy. Po około 5 minutach, usuwamy zwęgloną skórkę, kroimy i usuwamy pestki.
  • Bajgle kroimy na pół, smarujemy masłem i zapiekamy w piekarniku, aż nabiorą złotego koloru.
  • Fetę mieszamy z twarogiem i majonezem, dodajemy uprażone orzeszki lub pestki oraz oregano i miksujemy blenderem.
  • Powstałą pastą smarujemy przepołowione bajgle.
  • Kolejno układamy sałatę, ogórek, hummus, kiełki, upieczoną paprykę.
  • Górną połówkę pieczywa smarujemy również pastą i składamy w kanapkę.
  • Można pominąć hummus, jeśli gonie mamy lub nie mamy czasu go przygotować.