Bajgiel z pastą z fety i humusem - przepis
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Bajgle to obok donutsów najpopularniejszy składnik drugiego śniadania w Stanach Zjednoczonych. To okrągłe, przypominające obwarzanek pieczywo idealnie nadaje się do stworzenia wyśmienitych kanapek. Wypróbujmy bajgle - tym bardziej, że można je kupić w wielu polskich miastach!
ZOBACZ TEŻ: Wieloziarnisty Beef Bajgiel - nowa gwiazda wśród Stars of America w McDonald’s
Bajgle, choć kojarzą się nam ze Stanami Zjednoczonymi, podobno tak naprawdę pochodzą z Krakowa. Wypiekali je żydowscy piekarze. Przed II wojną światową polski piekarz założył pierwszą w Ameryce piekarnię specjalizującą się w pieczeniu bajgli. Jest ich wiele rodzajów, robione są zarówno na słono, jak i na słodko, a lekko podpieczone i posmarowane twarożkiem lub masłem bajgle smakują wyśmienicie.
ZOBACZ wideo i samodzielnie upiecz pyszne bajgle!
SKŁADNIKI
- 3-4 bajgle,
- masło,
- 2 papryki (czerwona i żółta),
- kiełki (najlepiej lucerny),
- 5 liści sałaty,
- świeży ogórek,
- opakowanie hummusu
- Składniki na pastę z fety:
- 120 g twarożku,
- 40g sera fety,
- 1 łyżka majonezu,
- 30 g orzeszków piniowych (może być słonecznik),
- oregano
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umytą, osuszoną i posmarowaną oliwą paprykę pieczemy na grillowej patelni (lub ruszcie w gazowym piekarniku). Co jakiś czas przewracamy do momentu, aż skórka będzie zwęglona.
- Upieczoną wkładamy do foliowej torebki i zamykamy. Po około 5 minutach, usuwamy zwęgloną skórkę, kroimy i usuwamy pestki.
- Bajgle kroimy na pół, smarujemy masłem i zapiekamy w piekarniku, aż nabiorą złotego koloru.
- Fetę mieszamy z twarogiem i majonezem, dodajemy uprażone orzeszki lub pestki oraz oregano i miksujemy blenderem.
- Powstałą pastą smarujemy przepołowione bajgle.
- Kolejno układamy sałatę, ogórek, hummus, kiełki, upieczoną paprykę.
- Górną połówkę pieczywa smarujemy również pastą i składamy w kanapkę.
- Można pominąć hummus, jeśli gonie mamy lub nie mamy czasu go przygotować.