Bajadera śledziowa: przepis na tatara ze śledzia z piernikiem wg Magdy Gessler [Gościnna, Podlane Piwem, Bartoszyce]

Bajadera śledziowa: przepis na tatara ze śledzia z piernikiem wg Magdy Gessler [Gościnna, Podlane Piwem, Bartoszyce]
Autor: Shutterstock.com Bajadera śledziowa: przepis na tatara ze śledzia z piernikiem wg Magdy Gessler [Gościnna, Podlane Piwem, Bartoszyce]
łatwy
30 min
4

Bajadera śledziowa to nowy przepis na tatara ze śledzia z piernikiem i orzechami według Magdy Gessler. Przekąska w gotyckim stylu stała się flagową przystawką poddanej kuchennym rewolucjom restauracji Gościnna (obecnie Podalne Piwem) w Bartoszycach. 

SKŁADNIKI

  • 6 płatów śledziowych typu matjas
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 1 jabłko, pokrojone w małą kostkę
  • 100 g wysuszonego piernika
  • 4 łyżki orzechów włoskich, drobno posiekanych
  • 2 łyżki kaparów
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2-4 łyżek oleju
  • 1/2 - 1 łyżka startego imbiru


PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śledzie osączyć z zalewy. Pokroić w paski lub dużą kostkę. Przełożyć do miski.
  • Do śledzi dodać pokrojoną cebulę i jabłko. Piernik zetrzeć na tarce i dodać do śledzi.
  • Dodać posiekane orzechy, kapary i rodzynki w całości. 
  • Dodać płynny miód, ocet balsamiczny i olej oraz starty imbir.
  • Wszystko dokładnie, lecz deliatnie, wymieszać. Starać się nie rozgnieść na miazgę. 
Śledzie a zdrowie: właściwości, wartości odżywcze. Dlaczego warto jeść śledzie?

Śledzie - 10 najpopularniejszych przepisów

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej