Babeczki serowo-szynkowe: doskonały pomysł na drugie śniadanie!

2021-03-29
babeczki-serowo-szynkowe-doskonaly-pomysl-na-drugie-sniadanie.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Muffinki wytrawne nadają się na przekąskę na przyjęcie, jako drugie śniadanie, sprawdzą się też na pikniku
łatwy
40 min
4

Babeczki czy  inaczej muffinki serowo-szynkowe to doskonała przekąska na imprezę lub kolację. Ich dodatkowym atutem jest to, że robi się je łatwo i szybko, a składniki można zmieniać wedle upodobania.

SKŁADNIKI

  • 220 g mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kostka masła
  • łyżeczka  słodkiej papryki czerwonej w proszku
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 3 jajka, kostka sera żółtego
  • dodatki wedle uznania: szynka, oliwki, pomidory suszone, szczypiorek, zioła prowansalskie lub oregano i bazylia do posypania wierzchu babeczek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło utrzeć na miękką masę, dodać jajka, jogurt, paprykę. Wszystko utrzeć na jednolitą masę łyżką lub blenderem.
  • Do powstałej masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  • Ser żółty zetrzeć na tarce, szynkę, oliwki, pomidory i szczypiorek drobno pokroić. Wszystkie pokrojone składniki dodać do masy. Wszystko dokładnie wymieszać i włożyć do foremek (najlepiej silikonowych). Na wierzchu posypać ziołami.
  • Piec ok. 25-30 minut w temperaturze 170 stopni. Najlepiej na termoobiegu. Wyjąć babeczki z piekarnika i poczekać, aż przestygną.