Babeczki serowo-szynkowe: doskonały pomysł na drugie śniadanie!
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Babeczki czy inaczej muffinki serowo-szynkowe to doskonała przekąska na imprezę lub kolację. Ich dodatkowym atutem jest to, że robi się je łatwo i szybko, a składniki można zmieniać wedle upodobania.
SKŁADNIKI
- 220 g mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- kostka masła
- łyżeczka słodkiej papryki czerwonej w proszku
- 150 g jogurtu naturalnego
- 3 jajka, kostka sera żółtego
- dodatki wedle uznania: szynka, oliwki, pomidory suszone, szczypiorek, zioła prowansalskie lub oregano i bazylia do posypania wierzchu babeczek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło utrzeć na miękką masę, dodać jajka, jogurt, paprykę. Wszystko utrzeć na jednolitą masę łyżką lub blenderem.
- Do powstałej masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Ser żółty zetrzeć na tarce, szynkę, oliwki, pomidory i szczypiorek drobno pokroić. Wszystkie pokrojone składniki dodać do masy. Wszystko dokładnie wymieszać i włożyć do foremek (najlepiej silikonowych). Na wierzchu posypać ziołami.
- Piec ok. 25-30 minut w temperaturze 170 stopni. Najlepiej na termoobiegu. Wyjąć babeczki z piekarnika i poczekać, aż przestygną.