Dżem żurawinowo-gruszkowy – smak jesieni zamknięty w słoiku

2025-10-23
Zuzanna Lubart
dzem-zurawinowo-gruszkowy-jak-zrobic.jpg
Autor: Shutterstock Dżem żurawinowo-gruszkowy można dodawać i do deserów, i do mięs
łatwy
30 min
4

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dżem żurawinowo-gruszkowy to kwintesencja jesiennego smaku – połączenie słodyczy dojrzałych gruszek i orzeźwiającej kwaskowatości żurawiny. Ten duet tworzy niezwykle aromatyczną konfiturę, która doskonale pasuje zarówno do naleśników czy gofrów, jak i do mięs, serów oraz pasztetów. To prosty, a zarazem wyjątkowy sposób, by zatrzymać w słoiku odrobinę jesieni i cieszyć się jej smakiem przez całą zimę.

Dżem żurawinowo-gruszkowy - kwintesencja jesiennych smaków

Żurawina i gruszka to połączenie, które łączy w sobie wszystko, co najlepsze w jesiennych owocach – lekko cierpki aromat i naturalną słodycz, delikatność i charakter. Dżem przygotowany z tego duetu ma piękny, głęboki kolor, cudowny zapach i niezwykle zrównoważony smak, który potrafi odmienić nawet najprostsze danie. Wystarczy łyżeczka, by zwykły tost czy owsianka nabrały wykwintności.

Taki dżem to również świetny dodatek do potraw wytrawnych – pasuje do pieczonego drobiu, serów dojrzewających i pasztetów. Dzięki naturalnej kwasowości żurawiny przełamuje tłustość mięs, a gruszka nadaje całości łagodnego, niemal aksamitnego finiszu.

Przygotowanie dżemu żurawinowo-gruszkowego nie wymaga wielu składników ani doświadczenia – wystarczy chwila cierpliwości i dobre owoce. W zamian otrzymasz domowy przysmak, który nie tylko pięknie wygląda w słoikach, ale też rozgrzewa smakiem i aromatem każdą jesienną i zimową chwilę.

SKŁADNIKI

  • 1,3 kg gruszek
  • opakowanie żelfixu 3:1
  • 200 g żurawiny
  • 300 g cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Gruszki umyj, obierz, wytnij gniazda nasienne. Miąższ pokrój i zważ (powinno być ok. 1 kg).
  • Owoce włóż do garnka, dodaj żelfix i wymieszaj. Podgrzewaj, aż masa się zagotuje.
  • Żurawinę umyj, osącz, dodaj do masy. Wsyp cukier i stale mieszając, doprowadź do wrzenia. Gotuj jeszcze 3 minuty.
  • Dżem przełóż do wyparzonych słoików, zakręć, odwróć do góry dnem, aby się zawekowały.
Żurawina - dlaczego warto ją jeść? Właściwości zdrowotne żurawiny
Zuzanna Lubart