Żurawina z gruszką: przepis na dżem żurawinowo-gruszkowy

2021-03-29
Zuzanna Lubart
dzem-zurawinowo-gruszkowy-jak-zrobic.jpg
Autor: Shutterstock Dżem żurawinowo-gruszkowy można dodawać i do deserów, i do mięs
łatwy
30 min
4

Żurawina z gruszką - takie połączenie smakowe to perfekcyjna kompozycja słodyczy z kwasową nutką. Dżem żurawinowo-gruszkowy sprawdza się i w deserach, i jako dodatek do mięs. Podajemy sprawdzony przepis.

SKŁADNIKI

  • 1,3 kg gruszek
  • opakowanie żelfixu 3:1
  • 200 g żurawiny
  • 300 g cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Gruszki umyj, obierz, wytnij gniazda nasienne. Miąższ pokrój i zważ (powinno być ok. 1 kg).
  • Owoce włóż do garnka, dodaj żelfix i wymieszaj. Podgrzewaj, aż masa się zagotuje.
  • Żurawinę umyj, osącz, dodaj do masy. Wsyp cukier i stale mieszając, doprowadź do wrzenia. Gotuj jeszcze 3 minuty.
  • Dżem przełóż do wyparzonych słoików, zakręć, odwróć do góry dnem, aby się zawekowały.
Zuzanna Lubart