Żurawina z gruszką: przepis na dżem żurawinowo-gruszkowy
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Żurawina z gruszką - takie połączenie smakowe to perfekcyjna kompozycja słodyczy z kwasową nutką. Dżem żurawinowo-gruszkowy sprawdza się i w deserach, i jako dodatek do mięs. Podajemy sprawdzony przepis.
SKŁADNIKI
- 1,3 kg gruszek
- opakowanie żelfixu 3:1
- 200 g żurawiny
- 300 g cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Gruszki umyj, obierz, wytnij gniazda nasienne. Miąższ pokrój i zważ (powinno być ok. 1 kg).
- Owoce włóż do garnka, dodaj żelfix i wymieszaj. Podgrzewaj, aż masa się zagotuje.
- Żurawinę umyj, osącz, dodaj do masy. Wsyp cukier i stale mieszając, doprowadź do wrzenia. Gotuj jeszcze 3 minuty.
- Dżem przełóż do wyparzonych słoików, zakręć, odwróć do góry dnem, aby się zawekowały.