Wytrawna nalewka czereśniowa - jak zrobić? [przepis]

2021-03-29
J. Gajkoś
Wytrawna nalewka czereśniowa
Autor: Shutterstock Wytrawna nalewka ma wszystkie właściwości czereśni, ale jest mniej słodka
średni
60 min
4

Nalewki, zwane dawniej kordiałami, to tradycyjne napoje alkoholowe, które mają również właściwości lecznicze. Dobra wiadomość jest taka, że nalewka czereśniowa, czyli czereśniówka, nie musi być koniecznie bardzo słodka. Oto przepis na jej wytrawną wersję nalewki z czereśni.

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelce

 
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

SKŁADNIKI

  • 1 kg dojrzałych białych czereśni
  • 3/4 l wódki 40 proc.
  • 1 l spirytusu
  • 20 dag cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Czereśnie trzeba oczyścić z ogonków, przebrać, opłukać, lekko rozgnieść i wsypać do gąsiorka (razem z sokiem).
  • Następnie należy je zalać roztworem wódki i spirytusu, zakorkować i przez cztery miesiące wystawić w nasłonecznione miejsce.
  • Po tym czasie zlewamy nalewkę do innego naczynia, czereśnie zasypujemy cukrem, dokładnie mieszamy, wstrząsając, i zostawiamy w ciepłym miejscu do czasu, aż cukier rozpuści się całkowicie.
  • Otrzymany płyn wlewamy z powrotem do naczynia z nalewką, korkujemy i znów odstawiamy na trzy miesiące.
  • Po upływie tego czasu należy gotową nalewkę przesączyć przez gazę (owoce wyciskamy przez płótno) do półlitrowych butelek i zakorkować.
  • Wytrawną nalewkę na czereśniach przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu co najmniej 4 miesiące. Pamiętajmy, by jej nie zamrażać, gdyż traci wówczas aromat.
J. Gajkoś