Wytrawna konfitura z aronii - podajemy dobry przepis!

Dagmara Kijanowska
Aronia: wytrawna konfitura z aronii - podajemy dobry przepis!
Autor: thinkstockphotos.com Wytrawna konfitura z aronii prosto z piekarnika? Czemu nie!
średni
200 min
4

Wytrawna konfitura z aronii z dodatkiem przyprawy piernikowej to intrygująca uczta kulinarna. Podajemy dobry przepis dla tych, którym sok z aronii, dżem i aroniówka się nieco "przejadły". Zachęcamy  by  poeksperymentować z bardzo zdrową aronią.

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg owoców aronii
  • 500 g cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 grejpfrut
  • 1 cytryna
  • pół szklanki czystej wódki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Owoce aronii umyć i dobrze osączyć na sicie.
  • Cytrusy obrać ze skórki, usunąć włókna i podzielić na małe cząstki.
  • Całość wymieszać i wsypać do dużego płaskiego naczynia do zapiekania.
  • Posypać cukrem waniliowym, cukrem i przyprawą do piernika.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 150 st. C i zapiekać (ale nie mieszać) przez ok. 3 godziny, aż zdecydowanie zgęstnieje.
  • Wyjąć z piekarnika, wymieszać z wódką i przełożyć gorące do czystych, suchych słoików. Nie trzeba pasteryzować.
Dagmara Kijanowska