Wytrawna konfitura z aronii - podajemy dobry przepis!
2021-03-29
średni
200 min
4
Wytrawna konfitura z aronii z dodatkiem przyprawy piernikowej to intrygująca uczta kulinarna. Podajemy dobry przepis dla tych, którym sok z aronii, dżem i aroniówka się nieco "przejadły". Zachęcamy by poeksperymentować z bardzo zdrową aronią.
SKŁADNIKI
- 1,5 kg owoców aronii
- 500 g cukru
- cukier waniliowy
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 grejpfrut
- 1 cytryna
- pół szklanki czystej wódki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Owoce aronii umyć i dobrze osączyć na sicie.
- Cytrusy obrać ze skórki, usunąć włókna i podzielić na małe cząstki.
- Całość wymieszać i wsypać do dużego płaskiego naczynia do zapiekania.
- Posypać cukrem waniliowym, cukrem i przyprawą do piernika.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 150 st. C i zapiekać (ale nie mieszać) przez ok. 3 godziny, aż zdecydowanie zgęstnieje.
- Wyjąć z piekarnika, wymieszać z wódką i przełożyć gorące do czystych, suchych słoików. Nie trzeba pasteryzować.