Wykwintny dżem wieloowocowy z orzechami i wanilią
2021-03-29

łatwy
0 min
4
Znakomity dżem z rodzimych jesiennych owoców: jabłek, gruszek i śliwek można przyprawić odrobiną aromatycznych dodatków. Orzechy, rodzynki i przyprawy nadadzą mu wykwintnego charakteru.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
Polecamy także:
Konfitura z aronii, jabłek i gruszek
Pyszna marmolada z pigwy i jabłek
Chutney z jabłek: przepis na wykwintny sos
SKŁADNIKI
- 1 kg kwaśnych jabłek
- 1 kg śliwek
- 1 kg gruszek
- 200 g rodzynek
- 200 g orzechów włoskich
- 1,5 kg cukru
- pół laski wanilii
- kilka goździków
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jabłka i gruszki obrać i pokroić na ósemki, usunąć gniazda nasienne, śliwki przepołowić i usunąć pestki.
- Owoce włożyć do sporego garnka, wymieszać, zasypać cukrem i odstawić na kilka godzin.
- Gotować na małym ogniu 60 min., często mieszając. Dodać opłukane rodzynki posiekane orzechy, drobno posiekaną wanilię i goździki.
- Gotować aż owoce się zeszklą. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoików, mocno zakręcić i ustawić do góry dnem do wystygnięcia.