Wiśnie w soku własnym - prosty przepis

Wiśnie w soku własnym - prosty przepis
Autor: Shutterstock Wiśnie w soku własnym to świetny pomyśl na prosty deser.
łatwy
30 min
4

Wiśnie pasteryzowane w soku własnym to sposób na zachowanie smaku wiśni przez cały rok. Tak przygotowane owoce zachowują wartości odżywcze, smak, zapach i kolor wiśni świeżych. Przetwory te są też łatwe do przygotowania. I co ważne - nie zawierają cukru!

SKŁADNIKI

  • świeże wiśnie

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dojrzałe wiśnie dokładnie umyć, usunąć szypułki i wydrylować.
  • Owoce przełożyć do szerokiego garnka i podgrzewać aż puszczą sok.
  • Gorące owoce przekładamy do czystych słoiczków i dokładnie zakręcamy.
  • Słoiki umieszczamy w garnku z gorącą wodą i pasteryzujemy ok 20 min w temperaturze 95 st. C.